Sfantul tamaduitor al cancerului, sarbatorit de ortodocsi, astazi

În calendarul creștin-ortodox, Sfântul Partenie este pomenit la 7 februarie.
Născut în orașul Melitopole, fiul unui diacon al bisericii din cetatea natală, Sfântul Partenie a trăit pe vremea lui Constantin cel Mare (306-337). Era pescar de meserie, neștiutor de carte, dar foarte bun și milostiv cu oamenii. Cunoscut pentru aceste daruri ale sale, la 18 ani a fost chemat de episcopul cetății Melitopole, Filip, care l-a trimis să învețe carte, după care l-a hirotonit preot.

A fost hirotonit episcop al Lampsacului, cetate cu populație majoritar necreștină, de către arhiepiscopul cetății Cizic, Ahile. Eforturile făcute de Sfântul Partenie pentru aducerea la credință a locuitorilor cetății au fost încununate de succes. Mulți vedeau faptele sale minunate, credeau în Hristos și se botezau.

Sfintele sale moaşte se găsesc în Grecia, la Mănăstirea Makrimallis din insula Evia şi în România, la Mănăstirea Văratec.

“Sfântul Partenie a primit de la Dumnezeu un har atât de bogat, încât a fost înzestrat şi cu puterea de a învia morţii. În viaţa lui citim că a înviat trei morţi.
Acest sfânt atât de mare, cu atât de multe şi mari minuni săvârşite în viaţa lui de pe pământ, a rămas în mare parte necunoscut şi ascuns timp de secole, cel puţin în ultimele secole.

Preamilostivul Sfânt Partenie săvârşeşte iar zilnic minuni uimitoare, ca odinioară, copleşindu-i cu binefacerile sale în zilele noastre pe cei care se apropie de el cu credinţă şi-l cheamă într-ajutor. Îl uşurează pe omul nefericit din vremurile noastre de orice fel de boală trupească şi sufletească şi, mai ales, îl eliberează de demoni, dar şi de boala blestemată care biciuieşte astăzi omenirea, cancerul. Este în mod deosebit sfântul tămăduitor al cancerului.”

              


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *