Se schimba regulile pentru obtinerea permisului auto!

Din dorința de a simplifica birocrația dar și de a stopa corupția la proba practică, Guvernul a simplificat modalitatea de acordare a permisului auto,dar și modul în care se va desfășura examenul pentru dobândirea acestuia.

Primele modificări vor apărea încă dinaintea susţinerii examenului pentru obţinerea permisului auto.

Concret, certificatul de cazier judiciar, document ce trebuie ataşat dosarului de înscriere la şcoala de şoferi, va fi eliberat de poliţişti fără a mai fi necesară plata taxei extrajudiciare de timbru, taxă pentru care, până acum, cetăţenii erau nevoiţi să facă un drum în plus la oficiul poştal.

O altă modificare va fi că examenul auto se va desfăşura după noi reguli. Astfel, proba teoretică,sala, va fi înregistrată video, iar cea practică,traseul va fi înregistrată audio şi video.

„Pentru asigurarea şi verificarea legalităţii examenului de obţinere a permisului de conducere, modul de desfăşurare a probei teoretice se înregistrează video, iar în cazul probei practice atât video, cât şi audio, cu sisteme tehnice de monitorizare. Pentru proba practică, sistemele tehnice de monitorizare se instalează pe autovehiculele folosite la susţinerea probei practice”, scrie în OUG nr. 41/2016.

Cei care trec examenul vor putea de-acum să plătească taxa pentru eliberarea permisului de conducere şi online, prin intermediul serviciului Internet Banking, sau prin virament bancar către contul deschis de fiecare prefectură din ţară.

Pe lângă aceste două noi modalităţi, viitorii şoferi vor putea plăti în continuare şi prin intermediul variantelor clasice, respectiv numerar sau mandat poştal.

Mai mult, şoferii își vor putea achita direct pe internet amenzile rutiere, situaţie în care transmiterea dovezii de plată nici nu va mai fi necesară. Instituţiile publice vor fi obligate  să ofere contribuabililor metode alternative de plată a taxelor şi impozitelor sau a amenzilor contravenţionale, astfel încât şoferii să îşi poată plăti amenzile de circulaţie cu cardul, aceştia urmând să aibă şi posibilitatea achitării contravenţiilor prin intermediul sistemelor electronice de plată, aşa cum am precizat anterior. Dovada plății amenzilor va putea fi trmisă şi prin mijloace electronice .Cei care își vor înmatricula o mașină vor putea plăti, într-un cont unic confecţionarea şi valorificarea plăcuțelor cu numerele de înmatriculare permanentă, de probă, temporare şi provizorii, atribuirii unui număr de înmatriculare preferenţial, păstrării combinaţiei numărului de înmatriculare, precum şi contravaloarea certificatelor de înmatriculare, a autorizaţiilor provizorii şi a permiselor de conducere.

Unele prevederi vor intra în vigoare peste un an, iar altele peste 45 de zile.         


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *