Schimbarile climatice ne-au taiat 10% din mancare!

Ceea ce se preconiza cu 10 – 15 ani ani în urmă, începe să se manifeste concret, în România: schimbările climatice încep să dea bătăi de cap agricultorilor. Producțiile au început să scadă, în special la cereale!

Conform datelor Institutului Național de Statistică, schimbările climatice din ultimul timp din țara noastră, nefavorabile agriculturii, au dus la o scădere severă a producțiile vegetale.

Astfel, producţia vegetală a scăzut cu 10,4%, iar serviciile agricole cu 13,5% în anul 2015 față de 2014. Au scăzut în special producțiile de cereale și cartofi – în condițiile în care pâinea și cartoful sunt alimente de bază în țara noastră.

A crescut, în schimb producția de legume și pepeni cu 3,8%, iar cea de plante uleioase a crescut cu 0,9%.

Încă de la începutul anilor 2000, Administrația Națională de Meteorologie a atenționat că în țara noastră schimbările climatice vor duce la creștere media a temperaturilor și, drept consecință, o migrare a plantelor agricole specifice zonei noastre către nordul Europei, în special a cerealelor, și sosirea altora, din sud, care urmează să se adapteze noilor condiții de mediu de la noi.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *