Scad preturile cu pana la 90%! In 15 ianuarie incepe sezonul reducerilor

Magazinele intră, la sfârşitul acestei săptămâni, în cursa pentru cele mai mici preţuri şi promit etichete tăiate chiar şi cu până la 90%. Cam toate produsele ieftine, bune şi cu măsuri medii zboară însă repede de pe rafturi, aşa că nu rata startul din 15 ianuarie.

Magazinele din toată țara vor vinde, de vineri, îmbrăcăminte și încălțăminte la preț redus cu până la 90%. Perioada de soldare nu poate fi mai mare de 45 de zile

Oficial, de vineri începe perioada de soldare, iar pentru a epuiza stocurile de haine şi încălţăminte de iarnă, comercianţii ieftinesc marfa cu 70 până la 90%. Inclusiv magazinele online şi outleturile încep în forţă lichidări de stocuri pentru colecţiile de iarnă. Miza e cu atât mai mare, cu cât consumul a scăzut în anii de recesiune. Evident, acest lucru a afectat profitabilitatea tuturor retailerilor. Prin urmare, preţurile tăiate rămân cea mai bună strategie care deschide portmonee în vreme de criză.

“Consumatorii sunt mult mai atenţi cum îşi cheltuiesc banii. Cele mai mari vânzări se fac prin promoţii“, confirmă Bogdan Belciu, partener la PwC. Bine spus promoţii, pentru că acesta e mesajul afişat în cele mai multe vitrine ale magazinelor, şi nu cel de “reduceri”.

Explicaţia ţine de vechea controversă dintre comercianţi şi primării: pentru a avea dreptul să scrii reduceri, trebuie să plăteşti o taxă la primărie şi să anunţi exact care este perioada în care dai articolele mai ieftin. Teoretic, din punct de vedere legal, începând cu data de 15 ianuarie şi până pe 15 aprilie inclusiv, magazinele pot vinde produsele de iarnă cu 50% – 90 % mai puţin.

Ce nu-ţi spun anunţurile de reduceri

Practic însă, cei mai mulţi dintre comercianţi nu anunţă primăria şi preferă să meargă pe varianta promoţiilor care se pot face oricând în timpul anului, cu condiţia să nu se vândă sub preţul de achiziţie. Cei mai experimentaţi cumpărători au învăţat deja şiretlicul comercianţilor şi ştiu că “reducerile” camuflate în “promoţii” încep, de fapt, mai devreme. În realitate, în perioada în care ar trebui să înceapă reducerile care marchează sfârşitul unui sezon, rafturile magazinelor sunt deja pline cu noile colecţii.

Nu mai au şanse mari să găsească la reduceri exact ce visează decât cei care poartă 35 sau 45 la picior şi li se potriveşte perfect mărimea XXS ori XXL la haine. Retaileri precum Zara, H&M, C&A, New Yorker sau Mango aplică în primă instanţă reduceri mai mici în perioada aşanumită “de promoţii” şi ulterior vin reducerile mai mari. În magazinele lor, deja nu mai este prea multă marfă pentru soldări. Încetîncet a intrat colecţia nouă pe rafturi.

Mai mulţi bani în buzunare

2016 a venit cu preţuri mai mici, pentru că TVA a scăzut de la 24 la 20% la toate produsele, cu excepţia alimentelor, care s-au ieftinit încă de anul trecut. Matematic, asta înseamnă o reducere a preţurilor cu 3,23 %, adică ceea ce costa în urmă cu mai puţin de o lună 100 de lei costă astăzi vreo 96 de lei.

Pentru cei care nu au apucat să-şi schimbe de sărbători televizorul sau maşina de spălat, de exemplu, acum e momentul să o facă. Pe lângă scăderea TVA, în această perioadă, electrocasnicele au preţuri mai mici şi cu 50%. Datorită reducerilor de la începutul anului, bugetul unei familii a câştigat peste 100 de lei pe lună.

Sursa libertatea.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *