Sa fi devenit PNL-ul al patrulea trandafir la butoniera PSD-ului ?

Scriam nu mai târziu de ieri, 7 mai, conform unor informaţii pe surse cum că 11 senatori PNL au votat pentru propunerea legislativă privind  trecerea lacului de la Grădinari din  proprietatea Apelor Române în administrarea Consiliului Judeţean Giurgiu. Mă văd nevoit să-mi cer scuze faţă de cititori pentru dezinformarea pe care am făcut-o. Nu 11 senatori au fost de acord cu propunerea legislativă, ci 13 din cei 14 senatori  PNL.  Mai jos vă vom prezenta situaţia reală a felului cum  au votat cei 99 de senatori prezenţi:

Propunere legislativă privind transmiterea unor imobile din domeniul public  al statului şi  din administrarea  Administraţiei Naţionale  „ Apele Române „ – Direcţia  Apelor Argeş – Vedea Piteşti în domeniul public  al judeţului  Giurgiu şi în administrarea Consiliului Judeţean Giurgiu.

Prezenţi:  99; Pentru: 78; Împotrivă:  18; Abţineri:  1; Nu au votat: 2

Grup PMP:  Împotrivă 6,  Nu au votat 1

Grup PNL:  Pentru 13 şi o abţinere

Grup PSD:  pentru  57,  Nu au votat  1

Grup senatori fără apartenenţă la grupurile parlamentare:  1 Împotrivă

Grup UDMR:  Pentru 8

Grup USR:  Împotrivă 11

Senatorii PNL care au dat vot pentru: Chirteş Ioan Cristian, Mirea Siminica, Popa Cornel, Oprea Mario Ovidiu, Hărău Eleonora Carmen, Şoptică Costel, Pereş Alexandru, Zamfir  Daniel Cătălin, Caracota Iancu, Vela Ion Marcel, Cristina Ioan, Popa Ion, Pîrvulescu Eugen. Singurul din cei 14 ai PNL care s-a abţinut a fost Gorghiu Alina Ştefania.

Ce să mai înţelegem  din felul cum au votat  senatorii PNL ? Nu pot să cred că Ludovic Orban nu a ştiut. Ba dimpotrivă. După declaraţiile lui războinice se părea că este împotriva unor astfel de acţiuni,  mai ales după ce în presa naţională s-a explicat cu lux de amănunte care este scopul real al acestei mutări a lacului de la Grădinari. Dar ce ne este dat să vedem ? Una declară şi alta pune-n practică. Mai  în glumă, mai în serios scriam ieri că senatorul Bădălău poate deveni  membru marcant al PNL încercând să explic prin aceasta cum a reuşit, în schimbul căror promisiuni  i-a putut determina pe PNL-işti să voteze alături de domnia sa, o propunere legislativă cu dedicaţie, după cum a scris reputatul jurnalist  Sorin Roşca Stănescu.

Lăsând gluma de o parte, votul PNL-eilor poate fi explicat printr-un scenariu  horror. La buchetul de trei trandafiri PSD-ul să mai adauge unul, la butoniera lui Bădălău.

 Creşterea în sondaje a partidului lui Tăriceanu şi odată cu aceasta încercarea ALDE de a impune anumite proiecte  economice care nu intră în sfera socialului, posibil să fi născut  anumite tensiuni insurmontabile. Faptul că senatorii ALDE nu au fost prezenţi  când s-a votat „minunata” propunere legislativă  poate veni ca un argument  la afirmaţiile mele.

Cum alegerile bat la uşă, iar PSD-ul în ultima perioadă este catalogat în rândul opiniei publice drept un partid al corupţilor, al baronilor care fac legi pentru propriile interese,  sondajele nu sunt deloc încurajatoare . În acest context s-au gândit probabil dacă nu ar fi mai bine să refacă USL-ul ?

Personal  îmi doresc ca acest scenariu să rămână doar o ficţiune. Nu cred că România mai are nevoie de încă o struţo-cămilă.  Dar pentru aceasta sunt necesare cel puţin trei lucruri:  

PSD-ul să scape de cei care sunt catalogaţi  drept corupţi,  să numească oameni  tineri , cu verticalitate  în funcţiile de decizie ale partidului, tineri capabili de care sincer PSD-ul nu duce lipsă, dar care sunt  ţinuţi rezerve, existând riscul să rămână rezerve până ies la pensie.

 PNL-ul să termine cu scandalurile, să atragă şi să promoveze oameni din elita intelectuală şi să pună piciorul în prag împotriva mediocrităţii infantile  care a pus stăpânire pe singurul partid istoric  pe care România îl mai are.

Iar ALDE să se autodefinească mult mai vizibil ca partid  de dreapta, partid de sine stătător, care să nu fie nevoit să fie  ataşul unui partid de stânga.

I.C.MANDU


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *