Rusia a suspendat acordul nuclear si de cercetare in energie cu SUA

Tensiunile dintre SUA și Rusia se intensifică. Kremlinul a declarat miercuri că a suspendat acordul nuclear și de cercetare din domeniul energiei nucleare pe care îl avea cu State Unite ale Americii, informează AFP.

Anunțul vine la scurt timp după ce Washingtonul a anunțat că încetează negocierile bilaterale cu Rusia privind situația din Siria și ca răspuns la sanctiunile economice internationale impuse de americani pentru anexarea Crimeii si finantarea insurgentei pro-ruse din estul Ucrainei.

Oficialii americani  acuză Rusia că nu și-a respectat angajamentele, mai ales în domeniul umanitar, și a fost „incapabilă să se asigure” că regimul sirian încetează bombardamentele, așa cum a fost stabilit pe 9 septembrie.

Pe lângă încetarea negocierilor bilaterale, SUA au mai renunțat și la centrul de coordonare militară comun cu Rusia vizând combaterea grupărilor jihadiste, prevăzut în acordul americano-rus. Astfel, americanii își vor retrage personalul care fusese desfășurat în vederea unei posibile înființări a acestui centru.

A suspendat  și acordul privind eliminarea rezervelor de plutoniu

În urma anunțului, privind acordul nuclear, ministrul rus de externe a declarat că „Moscova nu mai poate avea încredere într-o astfel de sferă atât de sensibilă”.

Mai mult, presedintele rus a semnat, luni, un decret de suspendare a acordului privind eliminarea rezervelor de plutoniu. Vladimir Putin a subliniat că este pregătit să utilizeze subiectul dezarmării nucleare la nivel mondial drept carte de negociere cu SUA privind situația din Ucraina și Siria

De asemenea, Executivul rus a precizat că pune capăt cooperării nucleare dintre compania Rosatom și Departamentul de Energie al Statelor Unite, privind studiile de fezabilitate pentru convertirea reactoarelor ruse pe uraniu cu îmbogățire redusă.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *