Romania risca amenzi de la Bruxelles, din cauza legii care impune 51% produse autohtone la raft

Romania risca amenzi de la Bruxelles, din cauza legii care impune 51% produse autohtone la raft

România riscă amenzi de la Bruxelles dacă nu modifică legea care prevede ca în magazine să fie 51 la sută marfă autohtonă. Comisia Europeană (CE) a lansat, miercuri, proceduri de infrigement împotriva României în privința comerțului cu amănuntul la produsele agricole și alimentare.

Agentul guvernamental pentru Curtea Europeană de Justiţie (CJUE), Horaţiu Radu, spune că procedura de infringement declanşată de Comisia Europeană trebuie privită în acest context al dezbaterii ca pe o oportunitate pentru amendarea cadrului legislativ corespunzător tuturor exigenţelor CE.                                                                                                                     

„Confirm că azi ne-a fost comunicată deschiderea procedurii de infringement, pe care nu o privesc ca pe o tragedie. Salutăm această dezbatere unde sunt prezenţi toţi actorii interesaţi pe acest subiect. (..) Noi, Ministerul Afacerilor Externe, prin expertiza pe care o deţinem în materie, suntem la dispoziţia colegilor din Ministerul Agriculturii şi a comisiilor din Parlament, în scopul de a avea un cadru legal cât mai bine articulat şi care să răspundă atât intereselor economice, cât şi exigenţelor europene”, a declarat Horaţiu Radu.

Concret, dacă aleșii nu vor modifica în maxim două luni legea care impune magazinelor să comercializeze marfă produsă în România, în proporție de 51 la sută, țara noastră ar putea primi o amendă consistentă din partea CE. Oficialii europeni au decis să trimită scrisori de somație României și Ungariei pe motiv că reglementările lor naționale privind comerțului cu amănuntul la produselor agricole și alimentare nu corespund legislației UE, care are ca principiu libertatea comerțului.

În urma acestei decizii a CE, parlamentarii au discutat cu producătorii români și cu reprezentanții marilor magazine din România, pentru a face împreună o lege care să fie în concordanță cu normele europene.

Legea a fost adoptată în iunie 2016 de către Parlament, dar nu este încă în vigoare, pentru că Guvernul nu a publicat încă normele de aplicare. Potrivit legii, în România se solicită marilor retaileri să achiziționeze cel puțin 51% din produsele agricole și alimentare de la producătorii locali, ceea ce provoacă temeri privind respectarea principiului liberei circulații a bunurilor.

Aceeași lege cere retailerilor să promoveze produsele de origine română, restricționând deciziile lor comerciale referitoare la ce produse să fie plasate în ofertă, ceea ce contrazice  libertatea de stabilire (articolul 49 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene).

Conform reglementărilor UE, restricționarea acestor libertăți este permisă numai când există o necesitate justificată de protejare de prim rang a interesului public, cum ar fi sănătatea publică.

Fostul ministru al Agriculturii Achim Irimescu declara, în decembrie 2016, că România riscă să intre în infringement deoarece Comisia Europeană nu a acceptat definţia lanţului scurt agreată de legea românească.

Sursa libertatea.ro

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *