Promisiunea facuta este datorie curata …

Pe timpuri, la noi circula o legendă despre Măria Sa,  Ștefan cel Mare. Legenda spune că trei otomani, după ce fuseseră judecați urmau să fie puși cu capul pe butuc. Măria Sa,  Ștefan cel mare  a aflat despre acest lucru. Atunci a dorit să-i cunoască personal pe otomani și i-a întrebat ce știu să facă altceva în afară de meseria armelor. Unul dintre ei vorbea dulcele grai moldovenesc și i-a spus Măriei Sale că : el, cel puțin, nici nu este oștean, că vizirul l-a rupt de lângă familia lui și l-a trimis la război și că de meserie este fântânar.

Cum în acea perioadă Țara Moldovei se confrunta cu o mare secetă, atât de mare încât vitele oamenilor mureau de sete, Măria Sa l-a întrebat dacă este capabil să facă o fântână. Atunci turcul i-a spus că mai întâi îi trebuiesc niște unelte cu care să cerceteze locul. Domnitorul i-a spus că-i va pune la dispoziție oricâte hârlețe va avea nevoie, numai fântână cu apă bună să facă. Otomanul i-a spus că deocamdată nu are nevoie de hârlețe, pentru început are nevoie de doar două nuiele de alun. Ștefan cel Mare l-a privit cu neîncredere, dar a dat ordin să i se aducă două nuiele de alun. Turcul a luat cele două bețe și a pornit prima dată spre apus, apoi a luat-o spre răsărit, iar când a făcut câțiva pași spre miazăzi, cele două bețe de alun s-au unit  între ele și otomanul a spus: aici este apă, aici trebuie să săpăm. Celor trei otomani li s-au dat hârlețe și Măria Sa, Ștefan cel Mare le-a spus că dacă în trei săptămâni fântâna va avea apă  vor fi iertați pentru fărădelegile comise și vor fi liberi, iar dacă nu, acolo unde le stau picioarele le va sta și capul.

După trei săptămâni, așa cum fusese învoiala, domnul Țării Moldovei a venit să vadă dacă otomanii au făcut fântâna. Nu mică i-a fost mirarea când a văzut că fântâna era gata și plină cu apă rece,  bună la gust. Unul din sfetnici i-a șoptit domnitorului că li se pot tăia capetele necredincioșilor pentru că de acum știu meșteșugul să găsească singuri  apă. Atunci Măria Sa mânios i-a spus sfetnicului. Ar trebui să-i spun călăului să-ți reteze ție capul, mă pui pe mine să-mi încalc o promisiune! Ține minte tu și urmașii urmașilor tăi: promisiunea făcută este datorie datorie curată! Ori eu nu-mi voi încălca niciodată promisiunea. Le-a dat libertatea promisă otomanilor și i-a întrebat dacă nu cumva doresc să rămână în continuare la curtea domnească și să continuie cu nobila lor meserie. Otomanii s-au trântit la pământ și i-au mulțumit domnitorului că i-a iertat și pentru oferta făcută, pentru că altfel, dacă s-ar fi întors pe meleagurile lor, ar fi fost dați de vizir pe mâna călăului.

Așa sună legenda, dar sunt convins că în acestă legendă există un mare adevăr care te obligă ca atunci când promiți ceva să te și ții de promisiune. Numai că noi, în ultimi 26 de ani ne-am ales cu multe promisiuni venite din partea politicienilor, mai ales în timpul campaniilor electorale. Atunci politicienii promit marea cu sarea, plâng cu lacrimi de crocodil pe umărul oamenilor, devin blajini și îngăduitori, spun sărut mâna doamnelor și femeilor care mătură pe stradă și minunea asta ține doar până își ating scopul, ca apoi imediat să-și schimbe comportamentul și să redevină ceea ce cred că sunt. Numai că aceasta este o falsă părere. Aleși … dar nu de oameni, ci aleșii lui Dumnezeu și din această cauză pot să facă tot ce-și doresc după bunul plac.  

Îmi aduc aminte de un politician local care în 2012 le-a promis giurgiuvenilor 7.000 de locuri de muncă, iar giurgiuvenii s-au ales doar cu promisiunea. Giurgiuvenii trăiesc în continuare cu frica zilei de mâine, gonindu-i foamea de acasă, robi prin țări străine, unde un muncitor necalificat poate câștiga cât un om cu studii superioare la noi.

Domnul deputat Radu Popa spunea într-o emisiune televizată în care l-am avut ca invitat că știe profesori care sunt taximetriști în Germania și medici care muncesc în occident ca asistenți.

Dar spre norocul nostru mai sunt și politicieni, cei drept puțini, care-și onorează promisiunile. Unul dintre acești oameni politici este domnul deputat Nicolae Florian. În timpul campaniei electorale ce au avut loc cu ocazia alegerilor locale, domnul deputat le-a promis giurgiuvenilor pe care-i iubește cu toată ființa lui total și necondiționat, că pentru început va creea la Giurgiu cel puțin 300 de locuri de muncă. Spunea acest lucru deoarece a avut întâlniri cu reprezentanții unui grup de firme Sud Coreene care în colaborare cu un concern American doresc să construiască la Giurgiu un combinat siderurgic. Mulți au fost cei care au luat în derâdere acest proiect. Numai că zilele trecute, din surse demne de toată încrederea am aflat că datorită lobby-ului făcut de domnul deputat Nicolae Florian pe lângă guvern acest proiect începe să prindă contur. Marți, săptămâna trecută, un grup de proiectanți sud coreeni au fost în zona fostului combinat chimic în vederea tragerii primelor tușe pe planșa ce urmează să stea la baza proiectului. Săptămâna aceasta coreenii vor trimite și un grup de arhitecți și specialiști geologi. Tot din aceeași sursă am aflat că în curând la Giurgiu se vor face cursuri de perfecționare în meseria de metalurgist. Da, doamnelor și domnilor! Ar trebui ca toți politicienii să știe că promisiunea făcută este datorie curată!  Domnul deputat Nicolae Florian a arătat pentru a nu știu câta oară că iubește Giurgiu și  giurgiuvenii fără să aibă vreun interes ascuns sau personal, așa cum au marea majoritate a politicienilor din Giurgiu, sau de aiurea, veniți pe plaiurile noastre.

I.C.MANDU


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *