Produse traditionale sau focare de toxiinfectii alimentare…

Mai mulţi cetăţeni din urbea noastră ne-au trimis pe adresa de email a publicaţiei noastre sesizări cu privire la faptul că în piaţa centrală a oraşului se vând ce circa două săptămâni produse alimentare tradiţionale, numai că respectivele produse sunt expuse spre vânzare în condiţii improprii, fără să fie asigurat un minim de protecţie a produselor faţă de factorii microbieni externi care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor giurgiuveni.

Pentru corecta dumneavoastră informare ne-am deplasat în piaţa centrală unde am făcut fotografii care confirmau sesizările cetăţenilor cu privire la faptul că lipsesc cu desăvârşire vitrine specializate pentru acest gen de comerţ, frigidere sau lăzi frigorifice, produsele alimentare din carne, brânzeturi şi dulciuri fiind expuse pe nişte tarabe improvizate direct în aer liber.

IMG_20150406_142002

Factorii responsabili care au în fişa postului verificarea şi controlul modului de prezentare şi vânzare a produselor alimentare care pot aduce atingere sănătăţii cetăţenilor sunt, Oficiul Judeţean de Protecţie a Consumatorilor Giurgiu( OJPC ), precum şi Direcţia Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentelor Giurgiu ( DSVSA). Primul cu care am stat de vorbă a fost domnul comisar şef adjunct Fabian Târcă care ne-a spus vis-a-vis de cele relatate că nu are cunoştinţă de modul deficitar în care se desfăşoară activitatea comercială din târgul amenajat în piaţa centrală, întrucât în ultima perioada salariaţii OPJC Giurgiu au fost angrenaţi într-o serie de verificări şi controale în alte zone ale oraşului, precum şi în judeţ, dar domnul comisar a ţinut să precizeze că în cursul zilei de mâine ( 07 aprilie ) vor efectua o serie de controle în zona pieţei centrale, cu preponderenţă la comercianţii care vând produse alimentare tradiţionale în condiţii improprii consumului.

IMG_20150406_142201

Cea de-a doua persoană cu care am stat de vorbă a fost domnul Florin Boghină, directorul DSVSA Giurgiu, care ne-a spus că nu are cunoştinţă de faptul că se vând produse alimentare tradiţionale în aer liber în piaţa centrală fără să fie asigurate condiţii igienice obligatorii pentru comercializarea de produse alimentare. Despre faptul că DSVSA are un punct de lucru chiar în piaţa centrală cu vedere directă asupra locului unde se desfăşoară respectiva activitate comercială, domnul director a spus că personalul nu are  atribuţiuni de control, atribuţiunile dumnealor conform fişei postului sunt numai de monitorizare.

IMG_20150406_142150

( Nota red. Posibil, nu contestăm, dar nu puteau să informeze conducerea DSVSA-ului că în piaţa centrală se vând produse alimentare în condiţii improprii consumului datorită modului în care sunt expuse ? Pentru că noi considerăm că în acest sens constă monitorizarea, doar nu fac monitorizarea maşinilor care circulă pe contrasens în zona pieţei !!! ) De asemenea domnul director a promis că mâine ( 07 aprilie ), va dispune controale în zona respectivă. Promitem că vă vom ţine la curent măsurile ce vor fi luate de cele două instituţii care au obligaţia să vă apere sănătatea .

 

I.C.MANDU


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *