Primarul comunei Malu, independentul Eugen Soava a devenit membru ALDE

Miercuri, 16 decembrie, la sediul ALDE a avut loc ultima conferință de presă din acest an a ALDE la care au participat Toma Petcu, Constantin Basangeac  copreședinții organizației județene, Ovidiu Andrei copreședintele organizației municipale și Eugen Șoavă primar al comunei Malu devenit cu doar o jumătate de oră înaintea conferinței de presă cel mai nou membru ALDE. Primul care a luat cuvântul a fost Toma Petcu care a vorbit despre modul de organizare al partidului în vederea alegerilor din 2016.Printre alte subiecte  a atins și problematica extrem de sensibilă a ADI-urilor. Despre aceste subiecte, Toma Petcu a spus:

„ ALDE este un partid tânăr, dar care are ambiții serioase pentru 2016. În acest moment ne aflăm în plin proces de organizare atât la nivel municipal, cât și la nivel județean. Avem o serie de oameni valoroși care au venit alături de noi și care vor veni  în perioada imediat următoare, după sărbători. Oameni care din diverse și diferite motive nu se mai regăsesc în partidele din care au făcut parte, cum ar fi PSD și PNL. Noi nu ne-am propus ca și obiectiv să acaparăm oameni numai din partea PNL-ului. Sunt convins că oameni valoroși se găsesc în toate partidele vorbesc de oameni cu o probitate morală foarte bună, oameni care pot și au capacitatea intelectuală necesară să realizeze lucruri bune pentru comunitatea în care locuiesc. Important este ca la startul campaniei din 2016 ALDE să aibă cei mai buni candidați atât pentru alegerile din fiecare localitate din județ, cât și pentru consiliul județean. … Până în acest moment am reușit să creem organizații în comunele  Găujani, Slobozia, Băneasa, Oinacu, Adunații Copăceni și Călugăreni. Ușor, ușor începem să structurăm organizațiile. Nu ne-am grăbit, nu suntem oamenii  care să se pripească, care să ia decizii foarte repede, fără o analiză temeinică.”

Referindu-se la problematica sensibilă a ADI-urilor, Toma Petcu a venit cu următoarele precizări:

„… Acum o lună de zile,  în ședința de consiliu județean au fost numiți alți președinți ai ADI-urilor în locul celui care și-a depus demisia, respectiv domnul Dumitru Beianu.  Am observat după margine un mare scandal și o mare nemulțumire a unora legat de acest subiect. Doresc să precizez că sunt un foarte bun cunoscător al acestui aspect privit prin prisma funcției pe care o ocup. Din păcate Giurgiu s-a mișcat foarte prost, nu și-a îndeplinit atribuțiunile în ultimii doi ani de zile așa cum ar fi trebuit. Acum dacă intrăm într-o analiză, urmarea căreia să găsim vinovații  este tardiv. Dar eu  știu în mod sigur că domnul Beianu și-a dorit foarte mult președenția acestor ADI-uri și din păcate nu a reușit în toată această perioadă să promoveze câteva lucruri foarte importante pentru județul nostru. Un prim obiectiv întârziat este cel legat de deșeuri, unde cu toate că lucrurile se aflau într-o stare foarte avansată și aici mă refer la faptul că groapa ecologică era construită deja și adjudecată unui operator, ultimul lucru rămas de făcut era atribuirea unui colector sau mai mulți, astfel încât să poată fi închis proiectul în termenele stabilite cu uniunea europeană. Nu am înțeles de ce nu s-a reușit în cei doi ani de zile trecuți scoaterea la licitație a operării.  Vă pot spune că la trei săptămâni după ce colegul nostru Ovidiu Andrei a fost numit președintele acestui ADI a urcat deja pe SEAP procedura de achiziție a serviciilor  de colectare pentru întreg județul și sper ca în urma unui proces de selecție corect, legal să se atribuie această colectare a deșeurilor pentru a putea închide proiectul. Este o operațiune destul de anevoioasă pentru că în eventualitatea în care vor apărea contestații lucrurile pot trena destul de mult…

Legat de proiectul apă și canal în județul Giurgiu din păcate am obesrvat că există un mare apetit pentru ordonanța 28. Majoritatea primarilor și-au dorit să realizeze proiecte de apă și canal prin această ordonanță și nu prin POST de mediu, cum este mai bine pentru noi, pentru țara noastră, deoarece banii sunt veniți prin fonduri europene. Banii din ordonanța 28 sunt bani colectați din taxe și impozite … Eu personal mi-ași fi dorit să ajut cât mai mulți primari, dar singurul care mi-a solicitat ajutorul în acest sens este primarul comunei Malu, Eugen Șoavă care este beneficiarul unui astfel de proiect în sumă totală de aproximativ 5 milioane de euro, așa cum vă spuneam pentru apă canal care a realizat  că ordonanța 28 este un fel de lungește-mi Doamne zilele. Vă mai pot spune că de aproximativ  o jumătate de oră Eugen Șoavă este membru ALDE..”

Următorul înscris la cuvânt a fost primarul comunei Malu, Eugen Șoavă.  Se spune că omul gospodar sfințește locul,  iar primarul comunei Malu este un foarte bun gospodar  la concurență cu primarul comunei Prundu,  Cătălin Corbea care după părerea subsemnatului au reușit să transforme niște comune uitate de Dumnezeu în adevărate orășele în ceea ce privește gradul avansat de urbanism. Giurgiuvenii care locuiesc în cartierele mai mărginașe și care au trecut prin Prundu și Malu păleasc de invidie când văd ulițele de țară transformate în străzi, în timp ce străzile pe care locuiesc ei arată ca ulițele din descrierile lui Marin Preda în romanul Moromeții.  

Despre realizările primarului din Malu am mai scris. Am scris despre monumentul eroilor construit din sursele proprii ale primăriei, am scris despre reabilitarea școlilor și a terenurilor de sport amenajate după cele mai noi standarde, am scris despre reabilitarea și utilarea căminului cultural ce poate rivaliza cu orice alt cămin cultural din județ, am scris despre programul operațional de pescuit realizat prin fonduri europene,  un loc ideal pentru petrecerea timpului liber, am scris despre amnenajarea peisagistică a comunei, am scris despre achiziționarea unui buldo-excavator atât de necesar mai ales iarna când este folosit la deszăpezirea străzilor și pot continua, numai că am să vă prezint în câteva rânduri ce a spus primarul Eugen Șoavă despre ultimul proiect realizat din fonduri europene și care a fost motivul care l-a determinat să devină membru ALDE.

„ Cel mai important proiect este ultimul, cel de apă și canal din comuna Malu,  care poate fi dat exemplu de bună practică. Este un proiect care va fi finalizat la 31 decembrie 2015. Comuna Malu va beneficia de canalizare cu sistem integrat, cu stație de epurare, cu patru stații de pompare pe linie. În dotare a fost prevăzută și o vidanjă foarte necesară, deoarece în comună,  datorită așezării topografice  nu a permis extinderea canalizării și din acest motiv  rămân  neracordate la canalizare un număr de 15-16 case, iar  vidanja va asigura igienizarea foselor septice. Proiectul este de 240 miliarde lei,  aproximativ 5 milioane de euro care au fost aduși în comuna Malu. Deja am depus prima cerere de plată pentru lucrările efectuate și neplătite,  urmând să facem în continuare cereri de rambursare în așa fel încât să ne recuperăm toți banii pe care i-am investit.

În legătură cu venirea mea la ALDE vă pot spune că sunt singurii oameni care m-au ajutat în realizarea proiectului de canalizare . Un alt motiv, de loc de neglijat este și acela că aici, în ALDE am regăsit prieteni vechi cu care am colaborat foarte bine de-a lungul timpului. Sunt oameni deschiși dialogului, spre deosebire de PNL unde se practică politica pumnului în gură. Și nu în ultimul rând am venit în ALDE pentru că sunt convins că toți cei înscriși în acest partid sunt liberali autentici,  iar despre mine cred că sunt liberal prin tradiție, întrucât bunicul și tatăl meu au fost liberali atunci când puțini erau cei care aveau curajul să recunoască acest lucru. Totodată mă simt onorat de încrederea pe care mi-a acordat-o președintele partidului prin faptul că m-a responsabilizat  să răspund de organizarea alegerilor locale din 2016 în comunele Malu, Slobozia și Găujani. Pentru mine este o provocare, cu atât mai mult cu cât președintele organizației județene Giurgiu, domnul Toma Petcu se ocupă de alegerile din 2016 pentru ALDE la nivel național. … În încheiere vă mai spun că sunt membru ALDE de doar o jumătate de oră.”

Despre luările de cuvânt ale lui Constantin Basangeac și Ovidiu Andrei vom vorbi într-o ediție viitoare.

I.C.MANDU

 « (Previous News)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *