Primarul Barbu pus la colt de catre consilierii locali

Ședința Consiliului Local din 29 iulie, se anunța furtunoasă încă din debutul său. Prima bombă cu efect imediat pe care presa o aștepta cu mare interes, era cea legată de exclunderea pentru a doua oară a consilierului local Florian Velicu. După citirea dată de către secretarul Roșu a documentului venit din partea Instituției Prefectului, camerele de luat vederi, aparatele de fotografiat erau ațintite asupra consilierului, de la care majoritatea celor prezenți, respectiv presa, consilierii locali, dar mai ales primarul Barbu, căruia i-ar fi convenit de minune poziția de victimă,  se așteptau din partea lui Florian Velicu la un comportament coleric, agresiv, încărcat de invective. Numai că, spre surprinderea celor prezenți, acesta a avut un comportament demn, poziția unui bărbat stăpân pe situație, care este convins că dreptatea divină și legile statului român îi vor da din nou dreptate împotriva unor interese pe care fostul consilier a promis că le va demasca cât de curând.

Cel de-al doilea moment deosebit de fierbinte după ordinea de zi era cel de la punctul nr. 16, cu privire la aprobarea modificării organigramei și a statutului de funcții ale Direcției Poliției Locale a municipiului Giurgiu, prin reorganizare. La acest punct au participat și președintele sindicatului Pro Lex Vasile Licu, precum și Adrian Mocanu liderul sindicatului Poliției Locale.

Primarul, pe un ton conciliant, convins că a găsit soluția detensionării acestei stări de fapt, create în mod artificial tot de către domnia sa, dorind totodată să-și arate mărinimia gen “vedeți ce suflet de mamă vitregă am”, a prezentat consiliului o situație de compromis, în  urma  căreia rămâneau doar 70 de polițiști locali, iar ceilalți 29, care urmau să fie disponibilizați, să fie repartizați la serviciul de pază publică. Considerând că decizia lui va fi îmbrățișată cu urale și mulțumiri de către cei cu a căror soartă se jucase până atunci, și-a permis să-l certe părintește pe liderul sindicatului Pro Lex, sugerându-i să nu se mai lase antrenat în jocurile politice ale unui deputat care intenționează să candideze pentru funcția de primar. Făcea referire la domnul deputat Nicolae Florian, care le-a dat asigurări polițiștilor locali că în eventualitatea în care o parte din ei vor fi disponibilizați,  în mod cert vor fi angajați la grupul de firme Nova Force (nota red.încă un joc psihologic jucat de deputat cu primarul din care câștigător a ieșit deputatul).  Teama primarului că Nicolae Florian va câștiga și mai multă popularitate în rândul giurgiuvenilor, el fiind convins că nu mai are nici ce-a mai mică șansă să mai obțină un nou mandat de primar,  l-a făcut să creadă că soluția prezentată drept salvatoare îi va lăsa pe consilierii locali  fără replică. Numai că, poziția consilierilor a fost una fără echivoc. Cu toate amenințările voalate făcute de primar încă de când trenează această situație, spunându-le că dumnealor vor fi cei care vor trebui să plătească nerespectarea legii, consilierii locali au dat dovadă de verticalitate și responsabilitate față de viața unor oameni și au votat împotriva proiectului de hotărâre prezentat de executiv Consiliului Local.

Dintre cei care și-au arătat poziția de susținere ca organigrama Poliției Locale să rămână în continuare în forma inițială și care și-au exprimat în mod clar punctul de vedere au fost viceprimarul Liviu Popazu, consilierul Ionel Dinu, consilierul Ilie Clement,  consilierul Ionuț Badea și nu în ultimul rând directorul Poliției Locale, Lazăr Ciobanu.

 Surpriza a venit din partea viceprimarului Alexandru Vladu, membru PSD, care a prezentat consiliului un alt punct de vedere în total dezacord cu propunerea primarului. O altă surpriză a venit din partea celui mai “sărac” consilier, Gheorghe Spoială membru PNL, care a fost întrutotul de acord cu propunerea primarului. Am făcut aceste precizări deoarece  este  pentru prima dată în istoria Consiliul Local Giurgiu, când nu s-a votat politic. Mă întreb, de ce nu s-a procedat la fel în cazul tuturor disponibilizărilor care au avut loc de-a lungul timpului în unitățile administrative subordonate Consiliului Local…

Ca și concluzie personală, cred că domnul primar a realizat în sfârțit că expresia literară “Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau” , mai mult ca sigur  în cazul dumnealui nu se potrivește deoarece nu este Alexandru Lăpușneanu și nu ne aflăm cu siguranță sub dominația turcilor ca primarul să ne poată fi impus. Ar trebui să se trezească, să realizeze că orice vis frumos are și un sfârșit. Oricum, a realizat ceva extraordinar. Cu sigutanță  în urmă cu 21 de ani când a venit în Giurgiu, nici nu îndrăznea să viseze la casa în care locuiește, la proprietățile pe care le are și la vacanțele exotice pe care și le poate permite. Cred că nu a uitat cât de supărat era când  căuta  să găsească o altă locație pentru făbricuța de pâine second hand, deoarece locatarii din blocul 60 vamă, dacă nu mă înșel, au reclamat faptul că mini făbricuța îi deranja și a trebuit să plece. Dar acela a fost un vis urât al primarului. Un alt vis urât a fost și încercarea de a deveni agricultor. Feeria viselor frumoase a început de la butelii, uitați-vă și dumneavostră stimați cititori, unde a ajuns Cristi Borcea. Nu mă refer la locul  unde este azi, ci la iahturile și proprietățile din America. (Ca să vedeți și dumneavoastră cât de profitabile pot fi buteliile.)  Acum stabilitatea financiară îi conferă domnului Barbu confortul, liniștea și împăcarea cu creatorul, Arhitectul universului.  Nu crede oare domnul Barbu că a sosit timpul să nu se mai streseze și nici să nu ne mai streseze ? Oare nu ar fi mai bine să-și vadă de afacerile dumnealui și să ne lase  să trăim în pace cu toții în bună înțelegere și liniște spirituală. Chiar dacă o parte dintre noi vom suferi, o să ne resemnăm că v-am avut primar și că nu o să vă mai avem.

 

I.C.MANDU


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *