Primarul Barbu continua sa se victimizeze fara argumente a declarat presedintele ALDE, Toma Petcu

În debutul conferinței de presă ALDE, filiala Giurgiu, domnul președinte Toma Petcu a făcut o scurtă radiografie a situației partidului la nivelul județului Giurgiu în ceea ce privește modul cum consideră dumnealui să conlucreze, colaboreze consilierii ALDE cu primarii aleși din comunele județului.

„ … La Slobozia, Malu și Vânători, ALDE deține și viceprimari alături  de primari, cu excepția Sloboziei unde primarul este PSD, dar acolo, printr-o înțelegere locală, viceprimarul, domnul Olaru este din partea ALDE. Probabil săptămâna viitoare, în comuna Vedea se va constitui consiliul local și se va alege  viceprimarul, unde  există o înțelegere între ALDE și PSD … Am sprijinit, precizând acest lucru încă de la început, ca toate majoritățile să fie  constituite în jurul primarilor, chiar dacă aceștia sunt PNL. În acest sens pot să vă spun că am acordat sprijin politic primarului din Frătești. Un contra exemplu este cel de la Florești Stoienești unde am susținut să fie numit viceprimarul PSD-ului, chiar dacă PSD-ul nu are majoritate … Singurul lucru pe care l-am cerut colegilor mei din teritoriu este să aibă grijă ca majoritățile să fie constructiv create în jurul primarilor, deoarece primarul are nevoie în perioada următoare de liniște și suportul politic necesar în consiliul local, pentru a putea dezvolta proiectele. Dar în același timp le-am atras atenția colegilor mei din consiliile locale respective, că eu personal nu voi accepta ca nerespectarea legii dintr-un consiliu local să fie lăsată la voia întâmplării. Îi rog pe toți cei peste 80 de consilieri locali din întregul județ, ca de fiecare dată când nu este respectată legea 215, în ceea ce privește organizarea și funcționarea consiliilor locale, acest lucru să fie sesizat către Instituția Prefectului, către Prefectură , pentru ca toate aspectele semnalate să fie reglate în contencios administrativ. ”

În continuare domnul Petcu s-a referit la constituirea Consiliului Local Municipal Giurgiu.

„ Am văzut săptămâna trecută în presa locală o știre care mă privea. Nu am înțeles de ce jurnalistul respectiv nu a avut curajul să scrie numele meu, cum că eu l-aș fi sunat pe domnul Gigi Ștefan înainte de constituirea consiliului local  să-l întreb cum votează PNL-ul cu privire la alegerea viceprimarilor. Pot să vă spun da, eu am fost. Eu am sunat pentru că mi se pare absolut normal ca acest lucru să se întâmple. Repet, o spun foarte clar, majoritatea în consiliul local o are PSD-ul singur, nu are nevoie de nici un vot de la nimeni, așa cum au afirmat dumnealor și public și separat, ca atare este normal ca opoziția într-un consiliu să se consulte, să-și manifeste libertatea… Îmi pare rău că actualul și fostul nostru primar continuă aceeași politică pe care a avut-o și până în ziua alegerilor, aceea de autovictimizare permanentă, dar fără argumente.

Din punctul meu de vedere proiectele după ordinea de zi care au fost respinse prin abținere sau vot înpotrivă de către consilierii noștri au fost repinse pe considerente corecte, care țin de administrație, care țin de spețe juridice sau economice. … Dacă am fi votat așa cum spunea domnul Barbu, doar de dragul de a vota înpotrivă, cred că se puteau respinge toate punctele după ordinea de zi. … Chiar dacă consilierii PSD ar fi fost toți prezenți, votul nostru ar fi fost același. Spun aceasta deoarece înainte de ședința consiliului local, proiectele de hotărâri au fost dezbătute de către noi  în amănunt, ocazie cu care am constat o serie de abateri de la litera legii. … Chiar dacă de fiecare dată vom fi criticați în presă, doar pentru faptul că nu-i votăm domnului Barbu proiectele pe care și le dorește dumnealui, ne asumăm în continuare acest lucru și am să vă spun și de ce: Nu cred că cei 20% din populația Giurgiului, adică cei aproape 10.000 de oameni care l-au votat pe Barbu trebuie să decidă pentru ceilalți 48.000 de oameni cu drept de vot, cărora li se adaugă ceilalți tineri și copii ce încă nu au drept de vot. Noi suntem responsabili în fața oamenilor care ne-au votat într-o antiteză cu domnul Barbu și strategia dumnealui, PNL-ul la fel… Așa cum am spus suntem responsabili în fața oamenilor care ne-au votat și niciodată nu vom vota proiectele de hotărâri care nu îmbracă forma jurică și economică  corectă. Niciodată nu vom permite derapaje, indiferent de forma de alianță sau nealianță pe care o avem cu primarul în funcție sau cu partidul care deține majoritatea în consiliul local.

Trecând la constituirea Consiliului Județean, așa cum a fost înțelegerea la nivel național ALDE beneficiază de un vicepreședinte. Conform discuției și deciziei în cadrul Biroului Politic Teritorial s-a optat pentru domnul Andronache să ne reprezinte în Consiliul Județean ca și vicepreședinte. Noi sperăm ca pe baza înțelegerii pe care o avem colaborarea  să fie una bună și constructivă. Avem trei oameni cu mare experiență în acest consiliu, mă refer în primul rând la domnul Mustățea care a fost președintele consiliului județean, senator, prefect, nu are rost să mai înșir și alte activități și atribuțiuni desfășurate de domnul Mustățea. Ne bazăm pe experiența și expertiza dumnealui în ceea ce privește legislația și administrația publică. Domnul Basangeac care este la al doilea mandat de consilier județean, care cunoaște foarte bine legislația, fiind în mandatul trecut președintele comisiei juridice și nu în ultimul rând, domnul Andronache care a fost de-a lungul timpului primar, director de deconcentrate în cadrul județului nostru… Mă bazez pe experiența dumnealor, dar asta nu înseamnă că nu le va fi monitorizată activitatea din cadrul Consiliului Județean, atât a domnului Andronache cât și a celorlalți doi consilieri județeni. Ne dorim să fim activi, suntem un partid tânăr care a candidat pentru prima dată și acest lucru obligă prin încrederea acordată de cetățeni. Trebuie să fim foarte atenți și să ne argumentăm foarte bine de fiecare dată deciziile.

 Sunt puțin dezamăgit de faptul că domnul Barbu nu a dat posibilitatea colegilor noștri în cadrul Consiliului Local să detalieze argumentele deciziei de a se abține la unele proiecte sau a vota împotrivă, dar repet asigurându-vă că o să facem mai temeinic la următoarele ședințe de Consiliu Local, atunci când vom avea aceeași poziție. Actul administrativ nu trebuie să fie unilateral, ci 100%  de fiecare dată, pentru că prin nedezbatere omorâm democrația, același lucru întâmplându-se și  prin băgarea pumnului în gură a presei. Eu nu o să dau niciodată în judecată vreun jurnalist, chiar dacă mă critică pe mine sau partidul din care eu fac parte, dar dacă îmi va ataca familia, în mod sigur voi reacționa. Dar atâta timp cât mă atacă pe mine ca om politic și partidul din care fac parte, nu voi ataca niciodată în instanță sau sub orice altă formă vreun jurnalist…”

Continuarea conferinței de presă, cu intervențiile domnilor Marius Stanciu și Ionel Muscalu vi le vom prezenta în ediția de mâine a publicației noastre.

I.C.MANDU


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *