Prima masura vizibila a Guvernului PSD: salariile primarilor au explodat! Cat incaseaza acestia acum

Au promis pensii și salarii mai mari, dar au uitat să menționeze și pentru cine. Principalii beneficiari ai legii salarizării, promovată intens de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu sunt chiar politicienii. Dacă restul bugetarilor s-au trezit cu amânări în materie de creșteri salariale, ei bine pentru parlamentari și primari s-au găsit imediat resurse.

Resurse considerabile am spune pentru că unora dintre aceștia li s-au triplat salariile. Și dacă stăm să ne uităm peste activitatea din Parlament a unora, ne dăm seama că aceștia nu numai că nu au venit cu nicio inițiativă legislativă, dar nici nu au dat pe la serviciu.

În acest context, ei ajung să încaseze până la 10.000 de euro lunar.

Cum stau primarii și viceprimarii la acest capitol? Ei bine, noua lege creată de PSD le permite să-și stabilească singuri salariile singura condiţie angajaţii să nu câştige mai mult decât şeful instituţiei, informează gândul.info.

Așadar și primarii PNL și cei PSD s-au pus pe treabă și din pix și-au crescut salariile considerabil. Să sperăm că în acest context vor considera suficiente sumele încasate și vor gestiona în favoarea cetățenilor sumele de la bugetele locale, plătite tot de cetățeni.

O excepţie ar fi la Bistriţa, unde şeful Consiliului Judeţean a anunţat că nu vor creşte salariile, ba mai mult, caută variante să le scadă pe cele ale angajaţilor neperformanţi.

Cea mai mare creştere, de aproape trei ori faţă de salariul pe care îl încasează în prezent, se înregistrează în cazul primarului  PSD Ovidiu Creţu din Bistrița, care, începând din luna august va avea o indemnizaţie de 13.050 de lei faţă de 4.200 cât câştigă în prezent.Cei doi viceprimari ai municipiului Bistriţa vor avea salarii de 11.600 de lei, iar administratorul public va încasa 10.310 de lei. Salarii peste 10.000 de lei vor avea şi secretarul municipiului – 10.440 de lei, arhitectul şef- 10.295 RON şi directorii executivi, care vor primi lunar 10.150 de lei.

Iar Creţu nu este singurul care a profitat de faptul că prin semnătura sa se pot face măriri de salarii. Consiliul Judeţean Braşov a decis mărirea salariilor cu 50%, iar pentru oraşul Urlaţi din Prahova creşterile de salarii au fost votate încă din prima săptămână a lunii iulie.

10.500 de lei, brut, (7.363 de lei, net) este cel mai mare salariu de bază al unui funcţionar public din Primăria Sibiu, începând de luna aceasta. La capătul opus, cel mai mic salariu va fi cel oferit unui muncitor necalificat – 1.595 de lei, brut (1.165 de lei, net), informează turnulsfatului.ro.

Funcţia de director general în cadrul administraţiei Sibiului este recompensată cu 7.555 de lei (gradul I), în timp ce la judeţ acest salariu este de 6.498 de lei. Arhitectul şef al Sibiului va avea un salariu de bază tot de 7.555 de lei (gradul I), în timp ce arhitectul şef al judeţului are un salariu de bază de 5.948 de lei.

Salariile tuturor angajaţilor Consiliului Judeţean Covasna au fost majorate începând cu data de 1 iulie, conform Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, iar în cadrul acestei instituţii nu vor mai exista posturi plătite cu mai puţin de 2.000 de lei net, informează weradio.ro. Astfel, s-a ajuns ca angajaţilor cu studii medii să li se dubleze salariile, ajungând în jurul a 2.000 de lei lunar, iar debutanţii cu studii superioare să aibă lefuri de 4.350 lei brut, respectiv 3.035 lei net.

Şi la Consiliul Judeţean Sălaj cresc salariile. Din această lună, salariaţii Consiliului Judeţean Sălaj şi a administraţiilor publice mărite vor fi mărite în funcţie de reglementările Legii 153 pe 2017. Ca urmare a aplicării actului normativ menţionat, fondul de salarii al Consiliului Judeţean Sălaj va fi majorat cu 4,8%.

Şi funcţionarii publici din Iaşi se vor bucura de măriri de salarii, asta după ce consilierii locali şi cei judeţeni au aprobat noua grilă. În urma acestor modificări, un îngrijitor de la Consiliul Judeţean va avea un salariu lunar de aproape 1.600 de le net, secretarul judeţului va avea peste 10.000 de lei lunar, iar un şef serviciu, aproximativ 9000 de lei pe lună.

Conştiincioşi, primarii au aplicat rapid măsurile din programul de guvernare al PSD, astfel că angajaţii primăriei Urlaţi, Prahova, de exemplu, au acum salarii ca de multinaţională, scrie Observatorul de Prahova. Contabilul Clubului Sportiv local câştigă  acum 4.000 de lei brut, la fel ca şi managerul Casei de Cultură, iar bibliotecarul localităţii, 4.500 de lei.

Şi la Caranşebeş a intervenit o situaţie asemănătoare, astfel că toţi consilierii locali s-au întâlnit vineri în şedinţă pentru a-şi aproba noile salarii, informează Reper 24. Conform legii, primarul municipiului Caransebeş are un salariu brut de 9.425 de lei. Tot în funcţie de numărul de locuitori se stabilesc şi salariile viceprimarului şi city-managerului, în cazul de faţă acestea fiind de 7.975 de lei.

Consilierii locali liberali au aprobat, vineri, noua grilă de salarizare pentru funcţionarii publici şi personalul contractual, în timp ce colegii lor social-democraţi au preferat să se abţină de la vot. Conform acesteia, angajaţii cu funcţii de conducere vor avea următoarele salarii brute: secretarul Primăriei – 7.830 de lei, arhitectul-şef 7.685 de lei, directorii executivi 5.800 de lei, şefii de servicii 4.495 de lei, iar un şef de birou 4.060 de lei.

Febra respectării promisiunilor electorale i-a lovit şi pe politicienii  din Timiş. Consiliul Local a aprobat chiar ieri noile lefuri, primarul Nicolae Robu precizând că acestea au crescut cu 300 de lei pentru toţi angajaţii, informează radiotimisoara.ro.

Cel mai mare salariu din Primăria Timişoara îl are primarul Nicolae Robu, care câştigă 13.000 de lei brut. Nicolae Robu mai are un venit de 14.000 de lei lunar din postura de profesor universitar. La această sumă se adaugă o majorare de 25 la sută ca urmare a obţinerii, de către Robu, a unei gradaţii de merit.

Cele mai mare salarii din primăria Timişoara, după primar şi viceprimari, le au secretarul primăriei Simona Drăgoi şi city managerul Robert Kristof. Cei doi câştigă 11.000 de lei brut. Un director primeşte 9.600 de lei, iar un şef de birou câştigă 7.600 de lei. Potrivit proiectului, cel mai mic salariu de şofer din Primăria Timişoara este de 3.000 de lei, dar poate ajunge la 3.300 de lei, brut. Primarul Nicolae Robu susţine că în primărie încă sunt nemulţumiri legate de salarii.

Şi angajaţii Consiliului Judeţean Timiş vor primi salariile mărite în 10 august. Indemnizaţia unui consilier judeţean creşte cu 400 de lei, de la 690 de lei. Indemnizaţia preşedintelui consiliului judeţean este 13.050 lei (brut), iar cea a vicepreşedinţilor şi a secretarului 11.600 lei (brut). Pentru secretarul judeţului salariul de bază este de 11.600 de lei, iar pentru şef serviciu – 8.524 lei. Un consilier al preşedintelui CJ Timiş poate lua ca salariu de bază de la 6.207 la 7.749 de lei. Un consilier juridic sau inspector de specialitate poate ajunge la 7.749 de lei pe lună, iar un îngrijitor la 2.684 de lei. Un şofer poate ajunge să primească un salariu de bază de 3.648 lei, iar un muncitor calificat (zugrav, mecanic, telefonist) la 3.485 lei, în funcţie de gradul de profesional, potrivit tion.ro.

Nici la Câmpina lucrurile nu sunt mult diferite, astfel că  la şedinţa de joi, 27 iulie, Consiliul Local Câmpina a aprobat în unanimitate de voturi noile salarii ale angajaţilor din Primărie şi ale poliţiştilor locali, salarii considerabil mărite faţă de cele existente până acum, informează campinatv.ro.

Indemnizaţia primarului municipiului Câmpina a fost stabilită la 9.425 lei brut, iar cea a viceprimarului – la 7.975 lei brut. Mai departe, salariul de bază al secretarului municipiului Câmpina va ajunge la 7.903 lei, cel al unui director executiv – până la 7.656 lei, iar cel al unui şef serviciu – 6.641 lei. Un şofer din Primăria Câmpina şi un muncitor calificat vor avea până la 2.190 lei salariu de bază, iar un muncitor necalificat – 1.784 lei.

Deşi salariile cresc în majoritatea instituţiilor de stat, conducerea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud caută soluţii pentru a da mai puţini bani angajaţilor, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele CJ, Radu Moldovan. În ciuda reducerilor de salarii despre care vorbeşte Radu Moldovan, vor fi venituri mai mari pe care le vor obţine, de la 1 iulie, preşedintele, vicepreşedinţii şi administratorul public al judeţului, conform legii salarizării unitare.

Sursa bugetul.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *