Prezentarea generală a bugetului pe 2015 făcută de preşedintele Consiliului Judeţean domnul Vasile Mustăţea

 Marţi 3 martie, preşedintele Consiliului Judeţean domnul Vasile Mustăţea a dorit să aducă la cunoştinţa opiniei publice principalele obiective din proiectul de buget pe anul 2015 ce urmează să fie supus spre aprobare în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Giurgiu din 4 martie 2015. Cu această ocazie domnul preşedinte a spus : “ Am convocat acestă conferinţă de presă pentru că am considerat  necesar ca înainte de şedinţa CJ de mâine ( Nota red. 4 martie ) să fac o prezentare generală a proiectului de buget pe anul 2015. Bugetul a fost prezentat pe site-ul CJ, a fost afişat la sediul CJ şi a fost publicat printr-un ziar local în conformitate cu prevederile legale. Până în 27 februarie era termenul la care se primeau sesizări şi propuneri pentru proiectul de buget. Până la acea dată nu s-au primit nici un fel de propuneri nici din partea cetăţenilor şi nici din partea instituţiilor publice, aşa încât mâine vom prezenta în CJ proiectul de buget pe care l-am făcut public. Proiectul de buget a fost conceput conform prevederilor legale în vigoare, principala prevedere este aceea că în primul rând se asigură creditele bugetare, fondurile necesare susţinerii de funcţionare şi de abia după ce asigur secţiunea de funcţionare se alocă fonduri pentru secţiunea de dezvoltare. Este o condiţie pe care legea finanţelor publice o impune pentru orice ordonator principal de credite din sfera administraţiei publice locale. Al doilea principiu a fost acela de asigura fondurile pentru cele câteva instituţii care sunt sub directa coordonare a CJ. După această introducere domnul preşedinte Mustăţea a trecut la prezentarea principalelor priorităţi cuprinse în proiectul de buget.

  • Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu. Spre sfârşitul acestui an, spitalul este programat pentru acţiunea de acreditare. Din bugetul CJ, pentru spital s-a alocat  suma de 6.883.000 lei, mai mult decât ne-a fost solicitat. Această sumă va fi folosită pentru igienizare, reparaţia utilajelor de la bucătării şi spălătorie, reparaţia lifturilor, achiziţionare centrală termică, lucrări de consolidare şi reparaţii la spitalul vechi de la subsol până la acoperiş, achiziţionarea în vederea înlocuirii tuturor paturilor din spital plus saltele şi lenjerii noi. De asemenea s-au acordat sumele necesare pentru igienizarea şi reparaţii la spitalul de la  Vadu Lat, precum şi sumele aferente taxei de acreditare şi totodată  sumele pentru asistenţa tehnică în vederea acreditării deoarece este necesar să fie făcută licitaţie pentru angajarea unei firme specializate pe profil.

  • Teatru “Tudor Vianu” Am acordat 4.500.000 lei , adică 1 milion de euro. Lucrările vor începe de la acoperiş cu hidroizolaţie, placă la subsol, centrală termică proprie, climă în sala mare nu aer condiţionat, corpuri de iluminat eficiente, refacere pardoseală terase, consolidare perete exterior şi un alt perete interior, schimbată tâmplăria de la parterul teatrului, scena care va fi modificată în totalitate, instalaţie nouă performantă de sonorizare, scaune noi, mochetă nouă, cortină schimbată, se vor mai efectua finisaje interioare şi exterioare şi racordarea la  hidranţi, care conform normelor ISU constituie obligativitate pentru noi în vedera asigurării spectatorilor în eventualitatea unui incendiu. Sper ca până la începerea festivalului de folclor toate lucrările să fie finalizate.

  • Biblioteca Judeţeană “I.A. Basarabescu”Este vorba despre fostul sediu al Băncii Naţionale situată pe strada Ştefan cel Mare. Am alocat suma de 1.350.000 lei necesară pentru consolidare şi reparaţii.

  • Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu Faţă de bugetul anului trecut am alocat bani pentru igienizarea tuturor caselor, tuturor structurilor, caselor unde avem copii cazaţi în acest moment. La Tântava a trebuit să se aloce bani pentru sistemul de stingerea incendiilor urmare a unei documentaţii întocmite de ISU. La centrul de la Cărpenişul igienizare şi reparaţii totale. Norma de hrană a fost crescută de la 8 la 16 lei. Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor au omis să modifice standardul de cost alocând aceeaşi sumă ca şi anul trecut respective 8 lei. În aceste condiţii a trebuit să alocăm din fonduri proprii diferenţa pentru hrană. Vor fi achiziţionate 160 de paturi, saltele, perne, pilote, 280 lenjerii,  dulapuri cu două uşi, noptiere, scaune auto speciale pentru transport copii cu dizabilităţi, toate acestea pentru a creea o viaţă mai bună copiilor  instituţionalizaţi. O ultimă investiţie în cadrul acestei direcţii este şi punerea în funcţiune a centrului de la Oinacu. După prezentarea în linii generale a proiectului de buget domnul Vasile Mustăţea a dorit să vină cu unele precizări legate de faptul că în presa locală au apărut informaţii  furnizate de reprezentanţii  partidului ce se află la guvernare, în care se tot vorbeşte de uriaşa sumă alocată de către guvernul României  consiliului Judeţean Giurgiu, referitor la acest  lucru, domnia sa a spus : “ Despre multitudinea fondurilor pe care le-a acordat guvernul Ponta anul acesta, am făcut o situaţie comparativă cu anul 2014 din care reiese că toate sumele pe care le-am avut în anul 2014 cheltuieli descentarlizate, sume defalcate din TVA pentru cheltuieli descentralizate la nivelul judeţului, sume din TVA pentru echilibrare şi din impozitul pe venit pentru echilibrare, în tot anul trecut am primit de la bugetul de stat 67.573.520 lei, acum după noua metodă cheltuieli descentralizate la nivelul judeţului au fost mai puţine decât anul trecut iar sumele care au fost acordate până la incidenţa sumei de 80.000.000 lei, sunt 84.540.000 lei, deci un plus de 16.967.000 lei cu precizarea că anul acesta nu s-au mai alocat bani pentru drumurile judeţene. Anul trecut am avut alocaţi pentru drumuri judeţene 100 miliarde lei vechi. Deci 169 de miliarde am primit acum în plus faţă de anul trecut, dar nu am mai primit 100 de miliarde pentru drumuri, practic am primit în plus faţă de 2014,  69 de miliarde lei…

I.C. MANDU


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *