Preturi istorice pe bursa de energie. ANRE a demarat o ancheta

Preţul pentru energia electrică a atins valoarea de 650 de lei pe megawatt oră şi se apropie de triplul preţului din aceeaşi perioadă a anului trecut.  ANRE a demarat o anchetă după ce s-a vehiculat că aceste preţuri au fost umflate artificial.

ANRE investighează modul cum prețurile au ajuns la maxime istorice pe bursa de energie.

Cotațiile care au ajuns la 650 de lei MWh au fost determinate de cumpărători şi traderi care au supralicitat preţul ofertat, deşi cantitatea de energie produsă în România şi scoasă la vânzare pe bursă era suficientă, iar preţurile cerute de vânzători erau mult mai mici decât ofertele făcute de cumpărători.

Creșterea prețului pe bursă a fost determinată şi a început după declaraţia din 12 ianuarie a ministrului Energiei, care a spus că stocurile de cărbune mai ajung doar pentru 4 zile.

Autoritățile pot să desecretizeze contractele de pe bursă, pe baza unui Ordin pe care ANRE întârzie să îl adopte, arată Digi24.

Prin acest ordin semnatarii tuturor contractelor de vânzare și cumpărare a energiei pe bursă, dar și cele de import-export de energie, vor putea fi cunoscuți.

Sursa libertatea.ro

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *