Pericolul urias care ameninta Romania! Autoritatile, in ALERTA MAXIMA! Primele masuri care s-au luat pentru a preveni boala care se raspandeste cu repeziciune

O nouă alertă de pestă s-a declanşat în apropierea graniţei României. Virusul a fost identificat în două regiuni din Bulgaria, de data asta la oi şi capre. Autorităţile române au interzis importurile din acele zone, iar inspectorii sanitar-veterinari verifică dacă boala a ajuns şi la animalele de la noi. În acest timp, fermierii sunt îngroziţi de gândul că şi-ar putea pierde animalele din stâne. 

Nici nu au apucat să îşi revină după pagubele provocate de pesta porcină, că fermierii primesc o altă veste-şoc. Este vorba de aşa-zisa “pestă a micilor rumegătoare” a ucis deja animale în două regiuni din apropierea graniţei Bulgariei cu Turcia.

Boala se răspândeşte rapid în rândul caprelor şi al oilor. Se manifestă prin febră, tulburări digestive şi respiratorii. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge şi la 70%, potrivit datelor oficiale. 

”Sunt sănătoase, sunt hrănite bine! De ce să îmi fie frică dacă le tratăm corespunzător pe sezon! Pentru paraziţii interni şi externi şi le dăm pentru gălbează un lichid pe cale bucală! Dacă nu avem grijă de ele, atunci de ce le mai ţinem?”, a mărturisit Nicușor, de profesie cioban. 

Virusul nu afectează omul, dar poate aduce din nou pagube economice uriaşe. Autorităţile române au intrat în alertă pentru a preveni răspândirea virusului. Primul pas: interzicerea comerţului cu oi şi capre din Bulgaria.

În schimb, atunci când în România a izbucnit epidemia de pestă porcină, bulgarii au interzis complet importurile şi au anunţat chiar că vor să ridice un gard la graniţă.

Sursa A1.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *