Pericole pe litoral! Pescarusii si ciorile ataca din senin, serpii isi fac de cap la Agigea

Sezonul estival poate aduce neplăceri turiștilor care merg la malul mării, pescărușii și ciorile atacând din senin, în timp ce șerpii își fac de cap la Agigea.

Mai mulţi constănţeni au acuzat că zilele trecute au fost atacaţi din senin de pescăruşi şi ciori în diferite locuri de oraşul de la malul Mării Negre, cel mai grav incident având loc chiar în Parcul Tăbăcăriei, loc frecventat și de turiști, când un grup de copii a fost atacat de mai mulţi pescăruşi, fiind nevoie de intervenţia părinţilor pentru a alunga păsările.

Oamenii de ştiinţă spun că deși astfel de situaţii nu sunt ceva neobişnuit pentru această perioadă, comportamentul păsărilor a fost influențat și de lucrările de îndiguire realizate pe litoralul românesc, care au creat un dezechilibru în habitatul pescăruşilor, acest lucru putând să accentueze agresivitatea lor.

 

„Mulţi părinţi se aflau la terasă, în timp ce copiii se jucau în apropiere în parc. Se alergau, alţii mergeau cu rolele. Deodată s-au auzit ţipete şi toată lumea a sărit de la mese. Vreo cinci, şase pescăruşi s-au năpustit asupra copiilor. Pur şi simplu îi atacau, erau extrem de agresivi, îi loveau cu ciocul. Au zburat abia după ce au intervenit oamenii şi au reuşit să îi alunge. Erau foarte speriaţi copiii”, a declarat, pentru Cuget Liber, Dănuţ Ifrim, un părinte care se afla cu cele două fetiţe ale sale în Parcul Tăbăcăriei.

„Noroc că am ochelari de vedere cu lentile mai mari căci altfel cred că mi-ar fi scos ochii. Parcă erau turbaţi, aşa de răi erau. Eu locuind foarte aproape de mare, încă de mic copil sunt obişnuit cu aceste păsări. Chiar am şi crescut un pui de pescăruş pe terasa blocului, le dădeam de mâncare şi nu am văzut niciodată să fi fost agresive. Probabil că li s-a părut lor ceva de au atacat în felul acesta”, a povestit și un bărbat atacat în centrul orașului de doi pescăruși.

O altă femeie povesteşte că a fost atacată, nu odată, ci de trei ori doar în ultima săptămână pe aleea principală a Cimitirului Central din Constanţa:

„Erau pescăruşi şi ciori. Prima oară, acum o săptămână cred, m-au atacat două ciori. Parcă înnebuniseră. Apoi, la două zile, au tăbărât pe mine mai multe păsări, ciori şi pescăruşi, pentru ca joi seara să mă atace trei pescăruşi. Atunci când e aglomerat în cimitir nu îşi fac simţită prezenţa, dar când e linişte devin periculoase”.

Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa, spune că nu există nimic îngrijorător în comportamentul pescăruşilor şi ciorilor, deşi atrage atenţia asupra unor schimbări sensibile în habitatul acestora.

„În primul rând, acum este perioade lor de reproducere. Păsările sunt mai protectoare faţă de pui şi de aici şi această agresivitate. Ei depun ouă, au pui în cuiburi şi sunt agresivi în încercarea de a-i proteja. Dacă acei părinţi din parc s-ar fi uitat în sus, ar fi observat că în copacii din apropiere pescăruşii şi ciorile aveau cuiburi cu pui. În al doilea rând, în perioada asta pescăruşii sunt mai activi la hrănire fiindcă au de hrănit şi puii, şi atunci se bagă peste tot, scotocesc, se luptă pentru mâncare. Oricum, agresivitatea este o chestiune normală pentru pescăruşi. Apoi, dezvoltarea acestei specii într-un mediu antropic este impusă de lipsa peştelui în mare. Furtunile nu mai aduc pe malul mării scoici, iar în mare nu mai sunt peşti. Lucrările de îndiguire efectuate de Van Oord pentru lărgirea plajelor au modificat semnificativ traseul curenţilor de aer, afectând mediul marin din aproprierea coastei, şi atunci, practic, pescăruşii nu mai au ce mânca. Atunci, ei au fost nevoiţi să se adapteze cu condiţiile şi mediul din oraş, intrând în competiţie cu alte specii pentru hrănire şi supravieţuire”, a declarat, pentru sursa citată, Adrian Bîlbă.

Tot la capitolul pericole de pe litoral poate fi semnalat și faptul că miercuri dimineață, la Agigea, mai mulți muncitori au sesizat prezența mai multor șerpi în punctul de lucru de la Regia Autonomă de Radiocomunicații în Serviciul Mobil Maritim și Fluvial Radionav.

Ei nu au putut pătrunde în perimetrul punctului de lucru din pricina puzderiei de șerpi și au sunat la Protecția Animalelor pentru a veni să captureze târâtoarele, acestea dispărând însă până la sosirea reprezentaților.

”Am fost sesizați de muncitorii de la punctul de lucru al celor de la Radionav cu privire la existența unor șerpi. Au vrut dimineață să intre în punctul de lucru și nu au putut, pentru că era plin de șerpi. Pe mine m-a speriat faptul că înainte era în apropiere un centru de cercetare în care se făceau experimente cu vipere și îmi era frică să nu fie și vipere pe acolo. Acum acțiunea a fost anulată. M-a sunat șeful de la Radionav să îmi spună că au plecat. A rămas să ținem legătura. Probabil au un loc prin care se infiltrează și acum au ieșit să caute soare. În mod normal ei trebuie prinși și reteritorializați într-o zonă în care să nu prezinte pericol pentru oameni”, a declarat, pentru Replica, Zeadin Murat, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor din Constanţa.

sursa libertatea.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *