PENSIA ANTICIPATA. Cum se calculeaza si cine castiga

PENSIA ANTICIPATĂ. Legea pensiilor s-a schimbat, începând de duminică. Promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată, joi, în Monitorul Oficial, aceasta a intrat în vigoare începând de duminică. Noua lege modifică metoda de calculare a pensiei anticipate parțiale, prin stabilirea ei în raport cu anii de cotizare peste limita minima, și nu printr-o reducere fixa de 0,75% pentru fiecare lună de pensionare anticipată, calculată din pensia cuvenită.

  Pensia anticipată parţială va fi mai mare decât în prezent, potrivit prevederilor Legii 142/2016, care modifică legea privind sistemul unitar de pensii publice, nr. 263/2010, lege care a apărut în Monitorul Oficial joi, şi care va intra în vigoare duminică, 17 iulie.

Practic legea schimbă modul de calcul al pensiei anticipate parţiale, şi din această modificare rezultă o creştere a sumei cuvenite drept pensie anticipată.

 Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului de mai jos.

pensie_anticipata_83573900

Pentru vizualizare apasă pe tabel.

 În noua formula, cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, potrivit unui tabel cu procentaje diferențiate, de la 0,50%, la 0,15%. Astfel, până la un an peste stagiul minim de cotizare, penalitatea este de 0,50%, scăzând cu 0,5%, în plaje de un an, pana la un minim de 0,15% pentru cel mult 8 ani de cotizare peste stagiul minim.

Legea prevedea, până acum, ca valoarea pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă.

 O alta modificare importanta adusă sistemului public de pensii se referă la fracțiunea de an de stagiu de cotizare realizata în grupa I și/sau condiții speciale de muncă pentru care nu se acordă reducerea vârstei standard de pensionare. Potrivit noii legi, aceasta fracțiune de an de stagiu poate fi cumulata cu perioadele de stagiu de cotizare realizate în condiții deosebite de munca în vederea reducerii vârstei standard de pensionare.

 În prevederile legii au rămas și modificările cu privire la reducerea vârstei de pensionare a persoanelor care au muncit în zonele afectate de poluare din Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna și Târgu Mure, vizate de inițiatori la depunerea legii.

 Astfel, persoanele care au locuit cel putin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracției și prelucrării minereurilor neferoase cu conținut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice, precum și a emisiilor de amoniac și derivate, respectiv Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna și Târgu Mureș, pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea pentru pensionarea anticipată parțială.

Sursa dcnews.ro

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *