Pe giurgiuveni nu-i mai ajuta decat Dumnezeu si Maicuta Domnului …

În emisiunea de divertisment a lui Bendeac există un personaj care spune ceva de genul: ” Să te ajute Dumnezeu și Măicuța Domnului”. Această expresie se potrivește de minune în orașul Giurgiu devenit bacovian, oraș în care plouă de trei ori pe săptămână, iar ulițele orașului, pentru că numai străzi nu le putem numi,  devin așezări lacustre, iar atunci când nu plouă praful face aerul să devină de nerespirat.

Acesta este Giurgiu, un oraș mort în care investitorii vin numai în timpul campaniilor electorale, după care dispar ca prin farmec. Un oraș cu oameni triști care zâmbesc doar a amar, în timp ce oamenii politici sau odraslele lor se lăfăie în mașini luxoase, în ditamai viloaiele neomițând să pună aer condiționat până și-n cușca câinelui. În Giurgiu nu există nici o diferență între oamenii politici și oamenii de afaceri pentru că bogații din Giurgiu sunt și una și alta. Sunt în același timp  și politicieni și prosperi oameni de afaceri.

Iar nouă, celor mulți și proști nu ne rămâne decât să ne rugăm la Dumnezeu și la Măicuța Domnului să ne ajute pentru azi, că de mâine nici nu poate fi vorba.

Doar giurgivenii și caracalenii sunt locuitorii orașelor unde se pot produce minuni. Despre minunile giurgiuvene am să vorbesc în ediția de azi și în cea de mâine a publicației noastre.

În urmă cu o lună, în timpul ședinței de consiliu local a municipiului  Giurgiu, mare parte dintre consilierii locali, cu ”lacrimi în ochi” au trebuit să fie de acord cu propunerea executivului de a restructura un număr de 21 de locuri de muncă  (  dacă nu cumva or fi mai multe  ), cu alte cuvinte oameni lăsați pe drumuri. Motivul invocat de executiv fiind legat de lipsa surselor bugetare de susținere a măririlor salariale ordonate de Guvernul României.

Joi, 27 iulie, în cadrul ședinței aceluiași consiliu local se produce minunea. Azi vom vorbi doar despre două proiecte după ordinea de zi care produc minuni . Primul proiect, cel de la numărul 7,  se referă la indemnizațiile lunare ale consilierilor locali care cresc de la 5 milioane, la 13 milioane lei vechi, reprezentând 10% din salariul primarului. Doar consilierul local Ladislau Pick a luat cuvântul exprimându-și dezacordul față de această hotărâre spunând următoarele:

” Doresc să supun atenției dumneavoastră că nu mai departe de ședința precedentă a trebuit să facem o reorganizare prin care să se disponibilizeze personal din cadrul direcțiilor subordonate primăriei. În acest context, nu știu dacă sunt în asentimentul colegilor mei, dar cred că suma indemnizației este cam mare ( pe fundal se aud murmure de dezprobare ) … Propun ca indemnizația să rămână în același cuantum.”

Vă întrebați probabil cum s-a votat. Aici chiar nu s-a produs nici o minune. Cei trei consilieri ALDE s-au abținut, au mai fost două voturi împotrivă: Ladislau Pick și Anghelescu Adrian. Anghelescu Adrian,  despre care știu sigur că încă de la prima indemnizație primită și până acum  a donat-o unor familii nevoiașe. În rest, ceilalți patru consilieri PNL, plus consilierii PSD  au votat pentru majorarea indemnizației. ”Săracii” consilieri bogați !!!

Un alt punct după ordinea de zi la fel de minunat ca și primul este cel de la punctul 11 privind stabilirea salariilor de bază pentru funcționarii publici, personalul contractual și alte servicii publice din subordinea Consiliului Local Giurgiu. Ca să vă dați seama  ce salarii ”ridicole” urmează să primească, am să vă prezint doar câteva dintre ele:

Arhitect șef oraș – 87 de milioane lei;

Director executiv – 65 de milioane lei;

Director executiv adjunct – 61 de milioane lei;

Șef serviciu – 57 – milioane lei;

Șef Birou – 55 de milioane lei;

Funcții contractuale de conducere

Director, inspector șef, șef sector, șef compartiment – 60  de milioane lei;

Director adjunct, inspector șef adjunct, contabil șef, inspector șef – 49 de milioane lei;

Șef serviciu, șef secție – 44 de milioane lei;

Șef birou, șef atelier, șef laborator, șef oficiu – 43 de milioane lei;

Funcții publice de execuție

Auditor superioar –  funcție de grad de la 41 milioane lei până la 51 de milioane lei;

Auditor principal, asistent – funcție de grad de la 22 de milioane până la 27 de milioane lei vechi;

Consilier superior –  funcție de grad de la 36 de milioane până la 45 de milioane lei.

Consilier principal – funcție de grad de la 25 de milioane până la 31 de milioane lei.

Păi cum ar spune conu Iancu: ” Trai neneacă !!!”  În timp ce pe unii îi dăm afară și cărora în loc să le oferim baston și pălărie, pentru că mare parte dintre ei se aflau în pragul vârstei de pensionare, le oferim funie și săpun. Celorlalți în schimb, aici incluzându-i și pe pensionarii rămași în continuare cu pensie plus salarii de directorași sau șefuți, le mărim salariile de parcă ar lucra în occident nu într-un amărât de oraș în care nu mișcă nimic, un oraș situat pe ultimul loc din țară la toate capitolele, mai puțin la capitolul corupție la care se pare că ocupăm un loc fruntaș.

Nu-i așa că la Giurgiu se produc minuni?  Numai printr-o minune Dumnezeiască poți mări indemnizațiile consilierilor și salariile celor din administrație, în timp de cu puțin timp în urmă a-i dat oameni afară pentru faptul că nu ai bani. Dar poate se fac bani pentru aceste majorări  prin inventarea a unor noi taxe și impozite ce vor fi plătite tot de amărâții care trăiesc doar din salariul minim  pe economie sau de ce nu,  de cei care nu au nici un venit.

I.C.MANDU


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *