Obiceiuri si superstitii in noaptea de Ajun si ziua de Craciun. Afla care sunt traditiile care iti aduc spor si noroc!

Pentru noi, românii, Crăciunul este o sărbătoare speciala plină de semnificații, tradiții și obiceiuri. Pe cele mai multe le-am moștenit de la străbunii noștri și ne fac să ne amintim de anii copilăriei și de vacanțele la bunici. 

Află care sunt cele mai întâlnite tradiții în noaptea de Ajun și în ziua de Crăciun: 

Traditia arata ca mos Ajun este fratele geaman al lui mos Craciun, iar Maica Domnului l-a rugat initial pe el sa ii ofere ajutorul inainte de a naste. Pentru ca s-a considerat prea sarac, mos Ajun a trimis-o pe Fecioara Sfanta la casa fratelui sau – mos Craciun, unde i s-a oferit gazduire intr-un staul.

In unele locuri din tara, porcul se taie porcul in Ajun si nu in timpul postului, ca sa nu se strice vreun vas cu carne de porc si, prin urmare, si cei din casa.

In Ajunul Craciunului nu se bea rachiu, intrucat se spune ca aceasta a fost inventat de diavol, care apoi isi bate joc de cel ce-l bea, zicand ca rachiul are intaietate inainte tuturor bucatelor.

Tot in Ajun nu se da nimic din casa si nici nu se imprumuta, pentru ca se crede ca cel ce da acum, da afara din casa tot norocul.

Usturoiul te protejeaza de farmece

Se spune ca in Ajunul Craciunului, gospodarii isi strang din sat tot ce au dat imprumut, ca sa-i gaseasca Sarbatorile cu de toate in gospodarie. Un alt obicei, in ziua de Craciun, este painea pusa sub masa pentru noroc, iar sub fata de masa se pune pleava de grau, pentru belsug. Iar daca vrei sa te pazesti de farmece si rele, trebuie sa pui, in cele patru colturi ale mesei, usturoi si seminte de mac.

Cadouri pentru prosperitate

Daca vrei sa ai noroc in toata luna ianuarie, nu trebuie sa stingi lumanarile pe care le aprinzi in noaptea de Ajun, acestea trebuie lasate sa arda pana la final. O alta superstitie spune ca daca nu daruiesti nimic in Ajunul Craciunului, te va parasi prosperitatea.

Tot in Ajunul Craciunului nu trebuie sa lasi pe nimeni sa-ti inchida usa deoarece poate sa aiba “mana rea” si sa-ti alunge tot norocul din casa.

Da cu matura si vei avea noroc tot anul

Daca obisnuiesti sa pregatesti bradul de Craciun, nu uita ca luminitele din brad nu se aprind inainte de aparitia primei stele. De asemenea, daca vrei sa ai noroc tot anul viitor trebuie sa maturi pragul in Ajunul Craciunului. Un alt obicei pentru noroc: prima persoana care intra in casa in seara de Ajun trebuie sa fie un barbat, daca pragul e trecut de o femeie, se spune ca ghinionul se va abate asupra casei.

De asemenea, daca esti insarcinata si te pregatesti sa nasti, ar trebui sa stii ca bebelusii care se nasc in noaptea de Craciun vor fi foarte norocosi de-a lungul vietii.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *