O noua cadere a Romaniei in clasamentul democratiilor. Tara noastra se indreapta spre grupul regimurilor nedemocratice

Conform clasamentului EIU, România a scăzut în clasamentul democraților de pe locul 64 pe locul 66. Dacă privim la punctajul primit, România are un scor de 6.38 față de 6.44 anul trecut. Țara noastră continuă astfel o tendință de scădere care ține cel puțin din 2015.

Cu cele 6,38 puncte ale sale, România este considerată încă o democrație parțial funcțională. O scădere sub 6,00 ar duce țara noastră în zona regimurilor hibride, care combină elemente de democrație  cu elemente autoritare.

Raportul EIU mai observă o stopare a declinului democratic la nivel global. Din nefericire în Uniunea Europeană – și în special în Europa de Vest  declinul continuă pe măsură că electoratul dezamăgit de clasa politică alege să susțină lideri cu o imagine autoritară în speranța că aceștia vor scurtcircuita instituțiile democratice și vor rezolva problemele cetățeanului de rând.

Mai aproape de zona noastră EIU remarcă performanțele negative înregistrate în ultimii ani de Ungaria, Polonia sau Turcia.

EIU – The Economist Intelligence Unit este o divizie a prestigioasei publicații The Economist, specializată în a oferi informați relevante oamenilor de afaceri și investitorilor. EIU este cel mai bine cotat de către publicul larg pentru Indexul Democrațiilor, publicat anual.

Stiripesurse.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *