Nicolae Florian poate oferi PNL-ului un nou inceput

Nicolae Florian poate oferi PNL-ului un nou inceput

În orașul nostru, vineri 21 august s-a produs un eveniment extrem de important pe eșicherul politic giurgiuvean. Media locală a prezentat, funcție de simpatiile politice evenimentul respectiv așa cum au considerat de cuviință, unii acordându-i o importanță minimalizată, aproape insignifiantă, alții au maximalizat momentul, prezentându -l într-un mod, care după părerea mea, nu era tocmai conform cu realitatea.

Dacă până în urmă cu câteva zile  acest subiect făcea parte din știrile de primă pagină în mai toate publicațiile, informațiile prezentate venind în majoritatea cazurilor din surse, iată că de acum se poate vorbi și scrie fără ca acest subiect să mai stârnească polemici și vii controverse. Începând de vineri 21 august, deputatul Nicolae Florian a părăsit PSD-ul și a devenit membru PNL.

Trecerea domnului Nicolae Florian din PSD în PNL s-a făcut într-un cadru normal, fără acel festivism desuet care ne-ar fi putut duce cu gândul că asistăm la un joc de scenă cu multe lumini și artificii, care de fapt au rolul să ne distragă atenția,  să nu vedem mediocritatea actorilor, cum am văzut că se mai practică pe la alte partide.

Din respect pentru dumneavoastră cititorii, am considerat că este necesar să aflăm care a fost motivul sau motivele care l-au determinat pe omul politic Nicolae Florian să ia o astfel de decizie  radicală  în ceea ce privește opțiunea dumnealui politică. Pentru realizarea acestui lucru l-am rugat să ne acorde un interviu, pe care vi-l vom prezenta în rândurile ce urmează.

Rep.- Domnule deputat, oamenii din Giurgiu vă cunosc ca om politic de stânga. Din ce perioadă simpatizați cu politica de stânga și din ce an ați devenit membru de partid?

Nicolae Florian (N.F) – Imediat după 1989 m-am alăturat primei forme politice din acea vreme, respectiv Frontul Salvării Naționale  (FSN) . Începând cu anul 1991 am devenit membru FSN. Am fost membru FSN până în anul 1995. În același  an am fost numit șeful Corpului Gardienilor Publici, funcția respectivă era asimiliată funcționarilor de stat, cărora le era interzis prin lege să facă politică. Am revenit în politică în anul 2012.  Consider că ar fi nedrept să nu  spun că simpatia mea în toată perioda în care nu am fost implicat în politică era îndreptată tot spre stânga politicii din România.  La revenirea mea în politică,  cum era firesc de altfel,  funcție de afinitatea pe care o aveam pentru politica de stânga, m-am înscris în PSD. Am candidat pe listele parlamentare ca deputat din partea PSD, care la momentul respectiv era în alianță cu PNL-ul și împreună formau USL. Am fost susținut atât de colegii mei  din PSD cât și de cei din PNL cărora le mulțumesc pentru sprijinul acordat.

Rep. – Vă rog să ne vorbiți în câteva cuvinte despre activitatea dumneavoastră de parlamentar.

F.N – Despre activitatea mea de parlamentar aș începe prin a-mi face un reproș. Îmi reproșez că nu știu să mă fac auzit, nu știu să fiu vocal, nu știu să fiu acid. Nu știu dacă acest lucru ține de educație, de bun simț sau de moralitate creștină. Cred că acest mod de a mă comporta este datorat credinței mele că în viață  faptele și munca sunt cele care trebuie să te reprezinte  și să vorbească în locul tău. Nu am cum , nu pot să mă laud și acest lucru nu îl fac din modestie, cred că sunt suficient de mulți oameni care pot face acest lucru în locul meu, dacă  faptele mele sunt catalogate drept bune și să mă critice atunci când greșesc. Eu cred că rolul meu este să muncesc în slujba cetățeanului și să-L slujesc cu credință pe Dumnezeu. Cea mai mare răsplată a mea pentru munca pe care am făcut-o și o voi face în continuare este să am posibilitatea să pot sta de vorbă cu oamenii orașului meu cu fruntea sus, să-i pot privi în ochi, necocoșat de povara minciunilor prin care unii încercă să pară ceea ce de fapt nu sunt.

Mi-aș fi dorit să fac mult mai mult decât am făcut pentru județul și orașul nostru. Prin toate strădaniile mele nu am făcut altceva decât să încerc să le redau încrederea giurgiuvenilor, nu vreau să folosesc cuvinte mari, dar în curând locuitorii orașului nostru nu vor mai fi nevoiți să plece din oraș ca să-și caute un loc de muncă bine plătit. Cu ajutorul lui Dumnezeu și împreună cu alți oameni cu suflet mare am găsit soluția. Doar un dram de răbdare trebuie să mai avem și sunt convins că voi găsi înțelegere la concetățenii mei, până ce împreună   ne vom putea bucura de un nou început. Eu nu pot fi vesel când văd fețele lor triste și abătute, vreau ca toți să putem fi veseli și acest deziderat al meu în curând se va realiza. O mare parte din ceea ce vom realiza se datorează și faptului că am reușit să conving Comisia de Politică Economică, Reformă și Privatizare să efectueze deplasări în județul și orașul nostru.

Rep. –  Domnule deputat sunteți mulțumit de felul cum arată orașul, atât ca amenajări urbanistice, cât și ca investiții, realizate în cei trei ani de mandat ai primarului Nicolae Barbu?

N.F – Este o întrebare dificilă. Campania electorală încă nu a început și nu aș vrea ca prin ceea ce voi spune în continuare să fie interpretat astfel. Da, în Giurgiu sau făcut lucruri bune. Numai că … după părerea mea, nu acestea erau prioritățile stringente ale comunității.  Dar nevoile oamenilor nu le poți ști decât dacă ești în contact permanent cu ei. Ei sunt cei care stabilesc prioritățile, nu primarul, indiferent cine ar fi acesta. Primarul nu a fost ales ca să se erijeze în atotștiutor și să ia decizii care să contravină nevoilor oamenilor. Te gândești la mega proiecte, dar nu ești în stare să ai grijă de viața copiilor din orașul tău. Este inadmisibil să nu reușești să construiești un amărât de trotuar, fie el și provizoriu, în cartierul Rudari și lași în continuare copiii să fie expuși permanent riscului să-și piardă viața, a cărei valoare este inestimabilă și tu … contruiești ecluze!!! Desființezi un parc, pentru ca apoi să reinventezi un altul, nu știu, dar pare un nonsens și o lipsă totală de respect față de cei care au investit încredere în tine. 

Resursele financiare alocate de Guvernul României către primăria municipiului Giurgiu au fost substanțiale, în plus fața de banii alocați de la guvern și sursele proprii rezultate din taxe și impozite, primăria a făcut și credite noi. Eu personal  nu știu cât de judicios au fost cheltuite sumele respective. Îi rog însă pe domnii consilieri locali, pentru că dumnealor sunt responsabili de modul în care sunt cheltuiți banii publici, să fie foarte atenți. Pentru că există riscul major să avem surpriza neplăcută prin care să ne trezim cu o primărie înglodată-n datorii, o primărie care să nu mai poată răspunde nevoilor cetățenilor.  Sunt multe lucruri de spus, dar nu cred că este momentul să vorbim despre primărie acum, pentru că s-ar putea să fiu considerat subiectiv.

Rep. – Din relatările dumneavoastră reiese clar că ați crezut în valorile social democrației. Ce a determinat această ruptură de PSD și trecerea dumneavoastră la PNL ?

N.F – Sincer, nu mi-a fost deloc ușor să iau o asemenea decizie. Încă de la jumătatea anului trecut, când am realizat că între mine și o parte dintre liderii PSD nu mai există comunicare, am început să mă gândesc foarte serios dacă  valorile în care eu cred se regăsesc în partidul din care făceam parte. După o analiză profundă a stării de fapt în care mă găseam, dar nu mă regăseam datorită faptului că nu puteam pune în practică ceea ce le promisesem oamenilor care mi-au acordat încrederea lor, am ajuns la concluzia că nu neapărat doctrina este principala vinovată. Vinovați fiind o parte din oamenii în care eu, la rândul meu, investisem foarte multă încredere, oameni alături de care pornisem la un drum presărat cu promisiuni pertinente, realizabile, adresate giurgiuvenilor. Numai că aceste promisiuni pe care noi le-am făcut, după o scurtă perioadă de timp au fost uitate de ei, dar nu și de mine. Îmi place ca atunci când promit ceva să mă  pot ține de promisiune. Acesta este motivul real pentru care am preferat să plec din PSD, nu aveam cum să înșel încrederea oamenilor care m-au votat să le reprezint interesele în Parlamentul României.

Ca să vă anticipez întrebarea dumneavoastră, posibil mă veți întreba de ce PNL și nu alt partid. Nimic mai simplu. Pentru că pe majoritatea oamenilor din PNL îi cunosc, m-au susținut în timpul campaniei electorale din 2012 ,suntem giurgiuveni. PNL-iștii sunt oameni de caracter, care cu adevărat doresc binele oamenilor, au program politic echilibrat în care se regăsesc toate păturile sociale. Programul dumnealor are ca fundament revigorarea economiei. Numai așa putem vorbi de creșteri salariale, de educație prin modernizarea sistemului de învățământ în toate formele lui, de modernizarea sistemului medical și nu în ultimul rând, protecție socială. Fără o economie performantă nu putem face absolut nimic decât să ne transformăm în vânzători de vise. Orice beneficii venite în favoarea cetățeanului, făcute numai de dragul câștigării simpatiei votanților, fără o susținere economică puternică, nu fac altceva decât să ducă țara într-un colaps din care nu știu dacă vom mai putea ieși, o situație de criză ce ne-ar putea aduce într-o situație similară cu cea a Greciei. În PNL am găsit o familie puternică din care acum fac și eu parte și sunt convins că împreună putem rezolva foarte multe din problemele giurgiuvenilor. Le mulțumesc că m-au acceptat și le promit că nu-i voi dezamăgi.

M-am despărțit de domnul deputat gândindu-mă la tensiunile care încă există în PNL, datorate orgoliilor la care a făcut referire  domnul Marian Petrache secretarul general al partidului. Va reuși oare Nicolae Florian să fie factorul de echilibru de care PNL-ul are atâta nevoie ? Giurgiuvenii știu că Nicolae Florian nu are nevoie de un partid ca să ajungă primar. Oare liderii PNL știu acest lucru? Or fi realizat valoarea de necontestat a OMULUI politic care a acceptat să intre în familia liberală? Mi-ar place să cred că da, că și-au dat seama că PNL-ul prin venirea lui Nicolae Florian, poate redeveni ceea ce a fost cândva. Dar… nu știu, timpul ne va da răspuns.

I.C.MANDU

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *