Muzica culta interpretata de o giurgiuveanca, Andreea Paraschiv o stea in plina ascensiune

Centrul Cultural „Ion Vinea” organizează în data de 10 aprilie, cu începere de la ora 18:30, la Ateneul „Nicolae Bălănescu”, un concert simfonic care se va bucura de participarea sopranei Andreea Paraschiv. Puţini sunt însă cei care ştiu că această stea în devenire a muzicii lirice din România, şi credem noi că vocea ei inegalabilă se va face auzită pe marile scene de operă şi operetă din întreaga lume, este giurgiuveancă de-a noastră.

Andreea Paraschiv are doar 23 de ani şi este absolventă a colegiului Ion Maiorescu din Giurgiu. Pasiunea transformată în dragoste pentru acest gen muzical i-a fost insuflat de mătuşa ei, doamna Stana Bunea, harpistă stabilită în Canada de mai mulţi ani. Primul instrument prin care a luat contact direct cu muzica a fost pianul la şcoala de muzică „Victor Carpis”, sub atenta îndrumare a doamnei profesor Veronica Ivan.

În primul an de liceu când fetele încep să le facă ochi dulci băieţilor, atunci când apar primele idile, Andreea şi-a urmat chemarea spre muzică devenind o veritabilă navetistă între Giurgiu şi Bucureşti  ca să poată face cursuri de canto clasic cu binecunoscuta soprană doamna Monica Teodorescu.

După terminarea liceului a urmat Conservatorul unde i-a avut drept mentori şi profesori pe doamnele soprane Bianca Manoleanu şi Mariana Colpas.  De acum soprana Andreea Parasciv se află la primul an de masterat. Încă din perioada facultăţii a participat la diferite cursuri de măiestrie alături de soprana Mariana Diaconă, care predă muzică clasică la Geneva. A mai participat la cursurile desfăşurate sub egida festivalului „George Enescu”, cursuri care s-au încheiat cu două mega concerte. Un concert a avut loc într-o locaţie de basm, la Castelul Peleş, iar celălalt la Centru Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni. De asemenea fundaţia Principesa Margareta de România a organizat cursuri de măiestrie unde Andreea a avut privilegiul să cânte alături de un maestru internaţional al genului, tenorul Vasile Moldoveanu.

Andreea a concertat pe scena lirică din România avându-i ca parteri pe mari maeştrii ai genului liric, respectiv Valentin Racoveanu tenor, Sidonia Nica mezosopran, Augustin Ioan Hotea tenor şi mulţi alţii.  

Dintre rolurile interpretate şi dragi sufletului ei amintim aria Ninetta din „ Coţofana Hoaţă” de Gioachino Rossini, aria Morganei scrisă de Georg Frideric Handel, aria Blondei din „Răpirea din serai” de Wolfang Amadeus Mozart şi nu în ultimul rând, aria Rosinei din „Bărbierul din Sevilla”  scrisă de Gioachino Rossini.

Andreea Paraschiv este colaborator al Teatrului de Operă Comic din Bucureşti lucrând sub directa îndrumare a doamnei Felicia Filip şi printre „picături” pregăteşte un rol integral de musical intitulat „My Fair Lady”

Activitatea acestei stele în devenire a muzicii lirice este mult mai prodigioasă şi cu siguranţă vom mai auzi de ea. Avem toate motivele să fim mândrim cu astfel de oameni minunaţi. Dar ca să vă convingeţi de certa ei valoare, ca interpretă de muzică cultă, nu vă rămâne de făcut altceva decât să participaţi la concertul simfonic de duminică 10 aprilie, la Ateneul Nicolae Bălănescu începând cu ora 18: 30.

I.C.MANDU

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *