Motul Nicolae Barbu coborat din creierul muntilor din Tulcea

Ziua Națională a României a fost sărbătorită și la Giurgiu. Ziua de 1 Decembrie 2015 a semănat mai degrabă cu o zi de primăvară timpurie. Organizarea, în ceea ce privește defilarea a fost după părerea mea ireproșabilă. Toți participanții, aflați în număr foarte mare comparativ cu alți ani, poate și datorită timpului, nu neapărat a timpurilor le-a permis giurgiuvenilor să participe cu mic cu mare la sărbătorirea  Zilei Naționale a României.

Cel care a reușit să creeze o stare hilară a fost primarul municipiului Giurgiu, domnul Nicolae Barbu. Nu știu ce sfătuitor de taină are, dar … responsabilul cu imaginea parcă are intenția nu să-l ajute, ba dimpotrivă .

 Au fost două momente în viața mea când Nicolae Barbu mi-a stârnit compasiunea. Prima dată a fost în perioada anilor 1994-1995 când umbla cu niște agregate second-hand de făcut pâine asemenea unui nomad din bloc în bloc. Locatarii nu erau de acord cu instalea utilajelor la parterul blocurilor deoarece deranjau. Norocul i-a surâs datorită lui Cristi Borcea. Știți povestea buteliilor. Deosebirea dintre Barbu și Borcea constă în faptul că Borcea are casă la Maiami și acum se află la locul lui, acolo unde aerul „condiționat”  pătrunde printre gratiile de la ferestre, iar Barbu este primar.

A doua oară s-a întâmplat acum, de Ziua Națională a României când responsabilul cu imaginea l-a îmbrăcat într-un kitsch, mai exact într-un costum tradițional „dunărean”,  cu trimitere la moțul Avram Iancu, coborât din creierul munților din Tulcea. Cu certitudine cel care l-a îmbrăcat în halul ăsta, care nu are absolut nici o legătură cu straiul popular vlăscean nu i-a dorit binele. Ar fi fost poate mai bine dacă-l îmbrăca în costumul tradițional  lipovean. Dar când tu în copilărie ai mers cu lotca la Tulcea, chiar nu înțeleg ce legătură are cu portul  oșean. Dar trec peste acest aspect pentru că domnul primar se putea îmbraca chiar și ca Mihai Viteazu, oricum se simțea de la o poștă că este fals și că încearcă să pară ceea ce de fapt nu este adică un  bun giurgiuvean.

Dar vinovat pentru imaginea domnului primar nu este numai creatorul de imagine .El însuși reușește performanța să cadă din penibil în ridicol. Spun aceasta deoarece domnia sa este un narcisist. Are o părere foarte bună despre el. Se iubește pe sine atât de mult încât crede că „toată lumea mă iubește pe mine”, cum spunea pe timpuri un personaj pitoresc al giurgiului,  domnul Titole, numai că acesta spunea „ Toate femeilii frumoase mă iubește pă mine”  Cocoțat  la tribună a dat citire unui mesaj  patriotic  scris de un profesionist. Numai că retorica primarului a fost submediocră  țipând în microfon de parcă dorea să ne certe că noi nu suntem buni români ca dumnealui.

A venit și mult așteptatul moment al fasolei cu cârnați. Singurul moment de altfel în care primarul a fost în elementul lui. Apropo, mai bine se îmbrăca în ospătar. Chiar nu păcălea pe nimeni. Se vedea de departe că este un bun  specialist. Se spune că obișnuința este a doua natură. Să fie oare primarul nostru obișnuit și cu celelalte deprinderi ale ospătarilor care atunci când întocmesc nota de plată adună la total inclusiv data…

I.C.MANDU

 

 « (Previous News)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *