Milioane de romani ar putea primi bani de la stat ! Taxa auto ilegal restituita!

Câteva milioane de români au de primit bani de la stat,sume ce reprezintă recuperarea taxei auto,întrucât Comisia Europeană a stabilit în urmă cu câțiva ani că aceasta îi discriminează pe români în fața celorlalți cetățeni ai Uniunii Europene,UE,din care și țara noastră face parte.

În urma decizie CE,statul român s-a obligat să restituie integral banii dați de români pentru taxa auto,dar nu imediat ci eșalonat pe o perioadă de 5 ani. Hotărârea Guvernului i-a revoltat pe mulți posesori de autoturisme care au decis să își caute dreptatea la cea mai importantă instanță a Europei, Curtea Europenă de Justiție,CJUE. În urma sesizărilor românilor,magistrații europeni au decis că rambursarea într-o perioadă de cinci ani calendaristici a vechii taxe auto, prin plăţi anuale de 20% din suma datorată, încalcă principiile jurisprudenţei europene, iar statul român nu poate invoca insuficienţa fondurilor în acest sens.

„Un asemenea sistem de rambursare a sumelor  îl plasează pe justiţiabil într-o situaţie de incertitudine prelungită cu privire la data la care va obţine rambursarea integrală a cuantumului taxei plătite fără a fi datorate”,spun magistrații. Aceștia au decis,că rambursarea într-o perioadă de cinci ani calendaristici a vechii taxe auto, prin plăţi anuale de 20% din suma datorată, încalcă principiile jurisprudenţei europene, iar statul român nu poate invoca insuficienţa fondurilor în acest sens.

Concret, judecătorii CJUE s-au opus termenului de cinci ani pentru rambursarea vechii taxe auto (denumită, în perioada 2007 – martie 2013, taxă specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxă pe poluare pentru autovehicule şi taxă pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule), după ce, în ultima perioadă, au pus la zid atât taxa pe poluare, cât şi taxa pentru emisiile poluante,declarate de către CJUE incompatibile cu dreptul Uniunii Europene. Judecătorii europeni arată că autorităţile române nu pot invoca insuficienţa fondurilor atunci când decid rambursarea eşalonată a taxelor auto: „Nu se poate admite ca un stat membru, în calitatea sa de debitor într-un litigiu precum litigiul principal, să se poată prevala de o insuficienţă a fondurilor pentru a justifica imposibilitatea executării unei decizii judecătoreşti care îi recunoaşte justiţiabilului un drept conferit de ordinea juridică a Uniunii”, este precizat în hotărârea CJUE, care stipulează, practic, că taxa auto trebuie restituită integral.

Sursa libertatea.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *