Malurenii simt si traiesc romaneste. Au demonstrat acest lucru in timpul sezatorii ce a avut loc de curand in comuna lor

 

Istoricul comunei MALU și originea numelui:

Satul MALU și-a luat numele de la malurile ce se află în partea de sud-est a satului și pe care se află așezat. Aceste dealuri de la marginea satului au folosit multă vreme drept cariere, din care locuitorii luau pământ pentru construcția caselor și dependințelor. Astăzi ele “s-au mâncat” din cauza revărsării gârlei Cama și a gropilor făcute de locuitori care sunt amenințați de inundații și de frică nu mai aduc pământ, ca să nu se surpe malurile. MALU este o comună rurală din județul Vlașca, plasa Burnas, situată pe malul Dunării, lângă Gârla Cama, pe șoseaua județeană Giurgiu -Zimnicea, la o distanță de 14 km de orașul Giurgiu. Se mărginește la răsărit cu comuna Slobozia iar la apus cu comuna Arsache, la miazăzi cu fluviul Dunărea care o desparte de Bulgaria, iar la miazănoapte de moșia comunei Vieru. Comuna este compusă dintr-un singur sat MALU.

 

CENTRU JUDEŢEAN PENTRU CONSERVAREA SI PROMOVAREA CULTURII TRADIŢIONALE GIURGIU, în data de 15 aprilie, sub directa coordonare a doamnei profesor Carmen Mihaela Peţanca, directorul centrului continuă seria şezătorilor în comunele judeţului, şezători care au un rol determinant în păstrarea a tot ceea ce înseamnă tradiţie, cultură şi respect  pentru locurile de unde provenim şi trăim.

Șezătoarea din localitatea Malu a fost organizată de referentul cultural Gongu Lucian și prof. Diaconu Maria (directorul școlii Malu) în muzeul școlii, unde am remarcat o serie de obiecte de uz casnic și artă populară nelipsite în trecut din nici o gospodărie țărănească.

16

La această Șezătoare s-a lucrat (țesut preșuri, curățat porumb, croșetat și tricotat), s-a cântat (Mârzac Dragoș, Gongu Lucian – acompaniați de Mârzac Florian la acordeon și Florentin Mavrodineanu la orgă). De asemenea, cei prezenți la Șezătoare au dansat horă și brâu, jocuri specifice zonei. Toți cei prezenți au fost răsplătiți de gazdă  (referent cultural Gongu Lucian) cu produse culinare tradiționale.

I.C.MANDU


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *