Ludovic Orban viitorul presedinte PNL

Despre Ludovic Orban, fără teama că voi greşi  spun că în proporţie de 99,9% va fi preşedintele  PNL. Nu fac această afirmaţie doar datorită faptului că am o simpatie faţă de Ludovic  pe care în virtutea adevărului trebuie s-o recunosc . Şi spun acest lucru pentru că eu încă mai cred în valorile liberale,  iar Ludovic Orban este un liberal autentic , un liberal cu pedigree,  cum ne mai place să spunem.  Şi mai mult decât atât sunt convins că în partidul liberal sunt mult mai mulţi membri care recunosc un lider adevărat şi vor vota pe cale de consecinţă OMUL care merită să reprezinte liberalismul la vârf , OMUL care poate să repună PNL-ul acolo unde-i este locul prin recunoaşterea trecutului de pe vremea Brătienilor dar şi prezentul,  deoarece PNL-ul a rămas singurul partid istoric din România. Restul partidelor sunt reminiscenţe ale fostului partid comunist sau au fost create de structuri nu tocmai ortodoxe care răspund la comanda oricăror alte interese în afară de interesele românilor.

Un alt motiv care mă face să cred că Ludovic va fi ales preşedintele PNL-ului este dat chiar de către contracandidaţii săi care sincer vă spun pot ocupa orice alte funcţii în partid dar în nici un caz poziţia de lider al partidului. Foarte pe scurt am să încerc să motivez ce mă determină să cred acest lucru.

Viorel Cataramă. În tenebrele de imediat după revoluţie unii au reuşit să prospere,  iar marea majoritate a românilor se întrebau de unde Doamne iartă-mă au reuşit ăştia să ajungă milionari în dolari. Circula pe atunci expresia milionari de carton, expresie  pe care nu am reuşit nici atunci şi nici acum să o înţeleg,  glumesc. Ei bine,  atunci o parte dintre cetăţenii României  au vândut flota de pescadoare pentru că începuse să miroasă a alterat, alţii s-au ales cu fabrici şi uzine, aduceţi-vă aminte că pe atunci se spunea că este imperios necesar să ne vindem fabricile şi uzinele chiar şi cu un leu,  să privatizăm tot,  pentru că numai aşa ne va fi nouă, locuitorilor acestei ţări, mai bine. Ne-au prostit atunci şi continuă să ne prostescă şi acum cu măreţul program de guvernare.  Ei bine cam tot în acea perioadă a apărut şi Viorel Cataramă ca patron al unei fabrici de mobilă,  Elvira dacă nu cumva mă înşel. Nu cred că a pus mâna pe fabrica de mobilă ajutat şi de funcţia pe care a deţinut-o înainte de 1989.  Viorel Cataramă este unul  dintre membrii  fondatori ai PNL, numai că datorită caracterului său puţin coleric şi conflictual nu a reuşit să ocupe o poziţie de lider autentic  în partid. Nemulţumit că nu i se acordă atenţia pe care credea că o merită a rămas doar simplu membru de partid nemaimplicându-se în nici un fel în activităţile partidului şi ocupându-se de propriile afaceri. Apărea în schimb meteoric şi încerca să agite apele,  aşa cum face şi acum, doar din patru în patru ani când au loc evenimente importante în partid. Ca şi concluzie  e clar ca lumina zilei că acest meteorit nu are nici o şansă să preia preşedenţia partidului.

Cristian Buşoi. Despre Cristian Buşoi nu se ştiu foarte multe lucruri. A ajuns parlamentar european candidând pe listele PNL. Habar nu am cine l-a determinat să-şi asume cadidatura pentru preşedenţia PNL deoarece chiar şi el ştie că este încă necopt. Posibil doreşte să se facă remarcat pentru viitor, convins fiind că acum nu are nici o şansă.  Este tânăr, este inteligent, acea inteligenţă a omului care ştie să-şi urmărească propriul interes, dar nu cred că vreodată va reuşi să ajungă preşedintele unui partid de talia PNL-ului. În schimb,  îl văd un foarte bun executant, omul din linia a doua, care este o  poziţie extrem de importantă în cadrul unui partid. Singurul defect vizibil de la mare distanţă  este acela că Buşoi este o personalitate uşor influenţabilă. Cel mai elocvent exemplu este însăşi candidatura lui. Nu pot să cred că această  idee, hai să-i spunem cel puţin trăznită  îi aparţine . Îmi exprim încrederea că după alegeri Buşoi va rămâne în continuare în partid şi va creşte odată cu PNL-ul. Singura recomandare pe care i-aş  face-o lui Buşoi este aceea ca  pe viitor să fie foarte atent  la sfaturile pe care le primeşte, nu toţi cei care-i dau sfaturi  îi doresc neapărat binele.

Închei spunându-vă că Ludovic  va fi sigur preşedinte, liderul de necontestat  al  PNL şi datorită faptului că ştie să facă dinsticţia clară între lider şi şef. Iată ce spune Ludovic Orban în moţiunea sa despre acest aspect:  

Partidul Naţional Liberal are nevoie , la toate nivelele,  de lideri, nu de şefi. Liderul este omul care inspiră, care indică direcţia şi îi convinge pe oameni să îl urmeze pentru că dă încredere şi energie grupului. Şeful, în schimb , este doar un om numit, aflat conjuctural într-o poziţie superioară ierarhic, fără să fi câştigat aprecierea şi susţinerea grupului. Există foarte multe diferenţe între modul de conducere al liderilor şi modul de conducere al şefilor. Liderul conduce prin încredere şi validare, şeful conduce prin teamă. Liderul conduce prin puterea exemplului, în timp ce şeful conduce prin ordine. Liderul ascultă şi încearcă să înţeleagă, şeful doar vorbeşte. Liderul îndrumă, şeful critică. Liderul îşi asumă, şeful caută vinovaţi. Liderul urmăreşte binele oamenilor, şeful urmăreşte în primul rând binele sau.”

Este bine de ştiut că Ludovic Orban este vegetarian, deci … nu va alerga niciodată după ciolan.

I.C.MANDU


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *