Lovitura de stat militara in Turcia. Presedintele Erdogan nu poate intra in tara. Lupte de strada

Un grup din cadrul armatei Turciei a încercat să răstoarne guvernul, iar forțele de securitate au fost chemate să facă „ceea ce este necesar”, a anunțat vineri seara premierul Binali Yildirim. Pe de altă parte, generalii susţin că ar fi preluat controlul instituţiilor guvernamentale din întreaga ţară. La Istanbul, Podul Bosfor şi Podul Fatih Sultan Mehmet au fost închise vineri seara. 

 Reacția MAE din România: turiștii români sunt avertizați să nu meargă în Turcia, iar cei care se află deja acolo sunt sfătuiți să nu părăsească hotelul în care sunt cazați și să evite locurile aglomerate.

 Confruntări între Armată și serviciile de informații sunt în desfășurare în Turcia. Atât la aeroportul din Istanbul, cât și în zona Parlamentului din Ankara se aud focuri de armă. Elicoptere miltare ar fi deschis focul asupra sediului principalului serviciu secret, mai multe explozii fiind înregistrate în Ankara. Clădiri ale partidului prezidențial au fost, de asemenea, ocupate de militari.

 Confruntări între Armată și serviciile de informații sunt în desfășurare în Turcia. Elicoptere miltare ar fi deschis focul asupra sediului principalului serviciu secret, mai multe explozii fiind înregistrate în Ankara. Clădiri ale partidului prezidențial au fost, de asemenea, ocupate de militari.

 Marile companii aeriene occidentale au anulat zborurile în Turcia, iar cursele programate la aceste ore au întârzieri. 

 Armata deține controlul spațiului aerian al Turciei și îl împiedică pe Recep Tayip Erdogan, plecat din țară, să revină la Ankara, potrivit agențiilor de presă internaționale. Președintele a cerut poporului să iasă în stradă, făcând un apel la populație să se împotrivească Armatei. Televiziunea se află, însă, sub controlul Armatei, iar comunicațiile prin internet sunt blocate. 

 În Turcia se află în acest moment mii de români în vacanță.

 Stratfor anunță că președintele Erdogan s-ar afla în avion, dar nu poate ateriza pe teritoriul Turciei. Erdogan se afla în vacanță.Au apărut  informații potrivit cărora președintele Turciei ar fi solicitat azil în Germania.

 A fost activată Legea marțială pe teritoriul Turciei. Pe rețeaua Reuters, Erdogan cheamă populația să iasă în stradă. Bancomatele din marile orașe au fost luate cu asalt de populație.

Potrivit unei agenţii proguvernamentale, şeful Statului Major ar fi fost luat ostatic de către militarii pucişti. Alte informaţii fac referire la lupte între poliţie şi armată. Pe străzi se aud din ce în ce mai des focuri de armă.

 Grecia și-a plasat forțele armate în stare de alertă.

 Toate cursele de pe aeroportul Ataturk au fost anulate.

 Emisia postului public de televiziune a fost întreruptă.

  sursa dcnews.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *