Locuitorii comunei Gostinu au evocat 100 de ani de la trecerea in nefiinta a invatatorului Anghel Mares

În timp ce politicienii noştri locali se bat atât la propriu cât şi la figurat în afirmaţii din al căror conţinut de regulă se desprind acuzaţii şi insulte legate de cine a furat mai mult sau care este mai cel mai bun să facă nimic sau pseudo-politicieni care încearcă să ne îmbrobodească cu vorbe desprinse parcă din Caragiale,  din care de regulă reiese cât de bine o ducem noi acum, după „minunata”, „extraordinara” guvernare Ponta. Mai mult decât atât, sloganul „ cine nu e cu noi este împotriva noastră”,  de acum a devenit un fel de şlagăr al politichiei noastre balcano-pontice practicat de un anumit segment cocoşat spre stânga pare a fi un fel de pumn în gură adresat tuturor cetăţenilor României. Mai ştim noi pe unul care crede că naveta pe care o face între Giurgiu şi Muntele Sfânt poate să-l scape de păcatele pe care le-a înfăptuit cu bună ştiinţă împotriva giurgiuvenilor şi care încercă cu toate mijloacele copiindu-l parcă pe Alexandru Lăpuşneanu, despre care se spune că ar fi zis „ Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreu”. În schimb, ce nu ştie el este că pe atunci politica se făcea cu sabia  care hotăra ce şi cum,  iar acum, spre deosebire de atunci, cel care stabileşte regulile  este votul oamenilor din Giurgiu, vot ce-l poate decapita din poziţia pe care a ocupat-o efemer.

Numai că, spre norocul nostru, mai există şi oameni care au preferat să stea în afara politicii, care au considerat profesia prioritară oricăror interese personale, punându-se trup şi suflet în slujba culturii tradiţionale, care este cel mai important reper în definirea unui stat de sine stătător. Ei bine, un astfel de om este doamna profesor Carmen Mihaela Peţanca, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, care pe parcursul întregii  activităţi a promovat şi promovează în continuare cultura tradiţională autentică. În acest sens se continuă seria şezătorilor, iar de curând, în comuna Gostinu, judeţul Giurgiu, la muzeul local din comună a avut loc o altă şezătoare, tema abordată fiind  „ File de Monografie”, zi dedicată învăţătorului Anghel Mareş, de la a cărui trecere în nefiinţă anul acesta se împlinesc 100 de ani. Aşa cum era şi firesc s-au recitat poezii de către recitatorii Tîru Alin, Firică Oana şi Mihai Gheorghiţă membrii ai cenaclului literar condus de omul care pune suflet şi se implică în toate acţiunile culturale desfăşurate la nivelul comunei, nimeni altul decât domnul profesor Enache Victor. Alături de dumnealui au mai participat şi implicat mai multe cadre didactice din localitate, cum ar fi David Maria,  Apostol Săndrea, Mituleasa Mihaela şi Ţâru Maria. Ca la un veritabil cenaclu nu a lipsit muzica interpretată la chitară şi orgă de către elevii Ghioaldă Robert şi Ciumberică Alexandru,  precum şi muzică corală populară interpretată de grupul vocal al şcolii Anghel Mareş. Aerul de şezătoare s-a făcut resimţit datorită locului încărcat de rusticul strămoşesc şi cu ajutorul nemijlocit al oamenilor, localnici mai în vârstă,  care au vorbit de viaţa satului, de tradiţiile locului, de frumuseţea şi greutăţile cu care s-au confruntat de-a lungul timpului oamenii de la ţară. Mai tinerii participanţi asistau şi ascultau cu vădită plăcere poveştile de viaţă trecute ale celor care le sunt bunici şi părinţi înţelegând că dragostea de pământ şi de ţară este singura noastră şansă să rămânem puternici şi proprii noştri stăpâni.

014101

Cu speranţa că astfel de acţiuni culturale vor continua cu aceeaşi intensitate cu care deja ne-a obişnuit Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, sub directa coordonare a doamnei profesor Carmen Mihaela Peţanca promitem că vom reveni şi vă vom povesti ori de câte ori astfel de acţiuni pornite din suflet pentru sufletele noastre vor avea loc.

I.C.MANDU


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *