LEGENDE SI TRADITII DE SFANTUL NICOLAE

Cadouri în ghetuţe, legende frumoase, fapte bune şi miracole. Sărbătoarea Sfântului Nicolae le adună pe toate lalolaltă în noaptea de 5 spre 6 decembrie.
În spatele aurei mitologice însă, Sfântul Nicolae a trăit cu adevărat iar legendele despre el nu sunt doar simple poveşti.

Legende… adevărate

Se ştie că Sfântul Nicolae s-a născut în Orientul Mijlociu, în apropiere de Bethleem, şi a trăit în secolul 4. A fost cardinal de Myra (oraş bizantin aflat acum pe teritoriul Turciei) şi recunoscut ca sfânt la începutul anilor 500, cunoscut pentru credinţa, dragostea pentru copii şi acţiunile sale umanitare.

Nicolae provenea dintr-o familie înstărită, iar la moartea părinţilor a moştenit întreaga avere, pe care s-a hotărât să o folosească în scopuri umanitare şi să-i ajute pe cei nevoiaşi. Se spune că Sfântul Nicolae a săvârşit nu mai puţin de 21 de miracole.

Legenda lui Moş Nicolae

De-a lungul secolelor, povestea Sfântului Nicolae a cunoscut numeroase versiuni amuzante şi uneori năstruşnice. Una dintre cele mai cunoscute legende însă este a celor trei surori, fetele unui nobil sărac, care, din cauza situaţiei financiare precare nu se puteau mărita.

Se spune ca atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritişului, Sfântul Nicolae a lăsat noaptea, la uşa casei lor, un săculeţ cu aur. Povestea s-a repetat şi în cazul cele de-a doua fete, dar când a venit vremea mezinei, Moşul a fost surprins de tatăl fetelor.

Ca să nu mai fie văzut, se spune că Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiş şi a dat drumul săculeţului prin hornul casei, într-o şosetă pusă la uscat.

Cei trei săculeţi de aur făcuţi cadou fetelor au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur.

Tradiţii şi obiceiuri în noaptea lui Moş Nicolae

În mod tradiţional, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii primesc daruri sub forma de bomboane, prăjituri, mere, portocale şi nuci.

În ajunul zilei de Sfântul Nicolae, copiii îşi pun ghetuţele lustruite la uşă pentru ca Moşul să le umple cu daruri. În unele locuri din Olanda se mai păstrează obiceiul saboţilor de lemn în care copiii primesc darurile.

Înainte, copiii din mănăstiri agăţau şosetele la uşă cu scrisori pentru Sfântul Nicolae în care se lăudau cât de cuminţi au fost.

În unele zone, Moşul aduce şi crenguţe argintii, vopsite cu bronz, pentru copiii neascultători.

În lumea populară, sărbătoarea prefigurează victoria binelui asupra răului şi a luminii asupra întunericului, astfel că în părţile Bucovinei se crede că Sân Nicoară poate fi vazut în noaptea de Anul Nou, când cerurile se deschid de trei ori.

Ca şi de Sfântul Andrei, si în ziua Sfantului Nicolae se aduc în casă crenguţe de pomi fructiferi, care se păstrează în apă până de Anul Nou. Daca vor înflori până atunci, înseamnă că anul care vine va fi unul bogat, plin de roade şi satisfacţii.

Legendele vorbesc de puterea sa neobişnuită invocată de soldaţii care porneau la luptă, de ajutorul dat corabierilor, ca stăpân al apelor, şi de sprijinul acordat fetelor sărace când se căsătoreau.

Ca sfânt, se ştie că Moş Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele decât cu recompensele. Conform tradiţiei creştine, el pedepsea pe cei care se abăteau de la dreapta credinţă, lovindu-i cu nuiaua peste mâini.

 (Next News) »Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *