Legea supermarketurilor, adoptata. Din toamna, produse romanesti de calitate pe rafturi

Legea supermarketurilor a fost adoptată, astăzi, de către depuțati, cu 293 de voturi pentru. Așa se face că, în câteva luni, marile lanțuri de magazine vor fi obligate să aibă pe rafturi 50% produse românești. Un alt efect al acestei legi ține și de prețuri, care vor fi ceva mai mici pentru că, supermarketurile nu vor mai putea percepe taxe de raft.

„Este foarte bine că a fost aprobată de Camera Deputaților, dar mai trebuie elaborate și normele pentru că acestea sunt foarte importante”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Totodată, acesta spune că dacă, supermarketurilor nu le convine felul în care fac afaceri aici și vor să șicaneze micii producători, mai bine să plece, așa cum au amenințat în nenumărate rânduri.

„Nu înțeleg de ce ar mai șicana de acum producătorii pentru că nu îi obliga nimeni să facă afaceri în România. După ce în ultimii 20 de ani magazinele mici ale românilor au fost aproape anihilate, cele care au mai rămas au ajuns să fie pe marginea șanțului. Acolo sunt magazinele noastre cu produse românești”, a mai declarat Baciu.

Producătorul le reproșează acestora că au generat plus valoare pentru alte state, nu pentru noi, deși fac afaceri aici.

Exemplu de business marca „supermarket”

Potrivit lui Baciu, crescătorii de bovine, ovine și caprine vindeau, către procesator, litrul de lapte cu 60 de bani. Acesta îl lua îl procesa și apoi îl vindea mai departe către supermarket cu 2,20 de lei. Supermarketul apoi îl lua și îl punea pe raft la un preț de 4,60 de bani. „Dar profitul magazinului mare nu se oprea aici, pentru că punea laptele la raft, aceasta mai percepea 60 de bani de la procesator. Deci, procesatorul și producătorul se alegeau cu numai 1,60 de bani, restul ajungând la supermarket. Și cu toate acestea marile magazine se plâng că nu fac profit în România”, ne-a mai declarat reprezentantul agricultorilor.

Produse de calitate

Producătorul spune că de acum românii se vor putea de produse cu o calitate mai ridicată atunci când vor cumpăra din marile magazine. „Nu ați văzut ce roșii ne vând ei? Trebuie să ai norocul să ai și un cuțit bun ca să poți tăia roșia aia”, a declarat Baciu.

sursa libertatea.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *