Legea antifumat a fost modificata de senatori. Care sunt noile prevederi

Cele peste 5 milioane de fumători din România își vor putea satisface viciul nu numai în afara restaurantelor,a teraselor sau a altor spații publice închise ci și în interiorul acestora.

Asta întrucât senatorii au aprobat două amendamente depuse la contestata lege a deputatei PSD Aurelia Cristea care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise, în parcuri lângă locurile de joacă ale copiilor și în stațiile mijloacelor de transport în comun.

Concret, dacă și deputații vor fi de acord cu amendamentele fumătorii vor avea voie să fumeze și în spațiile închise. Astfel, aleșii au modificat definiția spațiului public închis. Dacă până acum spațiul public închis era cel format din doi pereți, aleșii au decis că acesta este cel încadrat de pereți de jur împrejur. În plus, se va putea fuma în spațiile separate, complet izolate și inscripționate special, precum și pe terase exterioare amenajate în acest scop.

“Cele două amendamente repară niște erori din lege. Legea definea spațiul public închis ca fiind acel spațiu care avea acoperiș sau tavan și doi pereți. Practic, această reglementare făcea ca pe nici o terasă care avea două laterale prevăzute pentru a opri vântul și mutarea scrumului de pe o masă pe alta să se poată fuma. Astfel, o terasă care are trei pereți și are un front liber nu mai este spațiu public închis, așa cum este în toată Europa”, a declarat inițiatorul amendamentelor.

Conform noilor prevederi ale legii, în toate spațiile publice se vor putea amenaja camere speciale, destinate exclusiv fumatului, bine izolate şi corect inscripţionate. Fumatul va fi posibil pe lângă penitenciare și aeroporturi senatorii au adăugat şi spitalele de psihiatrie.

Sursa libertatea.ro          


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *