La Giurgiu un km de drum judetean reabilitat costa intre 415 mii euro si 565 mii euro . Cam putin, dar … asta e !!!

În ultima perioada de timp nu am mai scris nimic legat de ”minunatele” ședințe ale Consiliului Județean Giurgiu prezidate de președintele Marian Mina dintr-un motiv cât se poate de simplu și anume votarea pe bandă rulantă a tuturor proiectelor de hotărâri datorită majorității zdrobitoare pe care o au consilierii  PSD alături de cei câțiva consilieri ALDE, consilierii PNL aflându-se într-o ”mare” minoritate, punctul lor de vedere fiind ca și inexistent.

Totuși, ședința CJ Giurgiu din 11 decembrie mi-a atras atenția și din acest considerent am să v-o prezint și dumneavoastră. Au fost câteva puncte pe ordinea de zi în care s-a făcut vorbire despre reabilitarea unor drumuri județene precum  DJ 401A, DJ 601 și DJ 412A.  

Bravo !  Este un lucru foarte bun, mai bine mai târziu decât niciodată. Cred că majoritatea șoferilor și-au epuizat folclorul mioritic al înjurăturilor la adresa drumarilor care-și bat joc de nervii lor, dar mai ales de banii lor pe care sunt nevoiți să-i cheltuiască pentru reparația mașinilor stricate prin craterele din șoselele patriei.

Numai că Mihnea Boerescu, consilier PNL,  încearcă să le atragă atenția celorlalți consilieri județeni de faptul că se cheltuiesc cam mulți bani ca și contribuție proprie din bugetul CJ Giurgiu și dă câteva exemple pe care am să-mi permit să le comentez și eu, ca un necunoscător, dar la care aștept explicații de la cei care sunt specialiști în acest domeniu.

DJ 601 8,54 Km valoare totală estimată a lucrării 415 mii euro/ Km

  • Studii teren – 190 milioane lei. Păi oameni buni, eu sunt neștiutor așa cum am mai spus, dar  drumul județean există ! Pentru ce mai este necesar încă un studiu de teren? Se face doar o amărâtă de reabilitare, nu se construiește o șosea pe un alt teren unde este imperios necesar să știm dacă terenul suportă construcția unei șosele.
  • Proiectare 5.2 miliarde lei. Zău, nu știu dacă asta nu-i un fel de prosteală pe față. Ce mare proiectare se face la o șosea deja existentă unde nu se face decât decopertare și se toarnă două straturi de covor asfaltic ?  Înțelegeam să  se dea atâta bănet, 5,2 miliarde lei, dacă  se proiecta un zgârie nori. Dar ca să tragi un proiecțel de doi bani în autocad … Bravo proiectanților care beneficiază de ditamai plăcinta.
  • Organizare proceduri achiziții publice 433 milioane lei . La așa ceva nu mă așteptam. Sunt convins că dacă cineva se sinchisește  să-mi răspundă va spune probabil că nu au ce să facă pentru că asta-i legea. Bun și dacă o lege este proastă de ce nu o schimbăm? Mi se pare cam un fel de sifonare a banilor publici cu ajutorul legii. Ce să mai zic, s-ar putea să mă înșel …
  • Consultanță 1 miliard de lei și mai avem 722 milioane lei asistență tehnică. Cred că mi-a luat Dumnezeu mințile ! Asistența tehnică cred că se referă la dirigenția de șantier, dar consultanța ce rol are la o lucrare de …
  • Organizare de șantier 2.1 milioane lei. Nu că asta întrece orice închipuire. Fraților !!! Organizarea de șantier o face executantul lucrării,  nu beneficiarul care habar nu are și nu  este treaba lui felul cum își face executantul organizarea de șantier. Dar cu legile astea noi habar nu mai am dacă mai merg cu capul în sus sau cu capul în jos.
  • Cheltuieli diverse și neprevăzute 7,3 miliarde lei. E de Doamne ferește. Dacă peste noapte crește un munte în mijlocul șoselei,  nu sunt necesari o grămadă de bani ca să sapi un tunel ? Ar fi păcat să lași neterminată o ditamai lucrarea de reabilitare pentru un amărât de munte apărut peste noapte în mijlocul șoselei.
  • Cheltuieli pentru informare și publicitate 120 milioane lei. Asta da. Nimic fără publicitate, ceva de genul publicității din perioada de tristă amintire ”Nici o masă fără pește” acum nici o reabilitare fără publicitate.

În același mod, dar cu alte cifre continuă explicațiile consilierului Mihnea Boerescu pentru toate cel trei proiecte. Marian Mina, din poziția de președinte al CJ consideră că trebuie să-l pună la punct pe consilierul PNL. :

” Domnu … Boerescu, eu vă las să vă faceți de râs până la sfârșit. Sunt niște standarde de cost aprobate prin hotărâre de guvern. Noi când am depus orice proiect ținem cont de standardele de cost pe kilometru. Dacă noi greșim și suntem proști ăia de la dezvoltare ne dau cu ele în cap și ne pun să le refacem. … Nu se poate să ascultăm la nesfârșit toate nebuniile .”

Excelentă intervenția domnului președinte, l-a pus la colț pe consilierul nesimțit care a avut curajul să spună că se cheltuiește cam mult. Să se termine odată cu toate nebuniile. Aoleo !!! După știința mea cel care spune nebunii trebuie să fie nebun. Da, da o ști ceva domnul președinte. Doar este președintele CJ Giurgiu și se pricepe la oameni. Norocul dumnealui este acela că printre consilierii județeni se găsește și domnul Ionel Geantă, cumnatul domnului senator Niculae Bădălău, care  și acum a sărit în apărarea domnului Marian Mina,  finul domnului Bădălău care mai are în componența Consiliului Județean Giurgiu un viitor candidat la rangul de neam cu domnul Bădălău, cu domnul Mina și cu domnul Geantă. Despre gradele de rudenie din CJ Giurgiu vom vorbi cu o altă ocazie.

În continuare vom posta  ședința Consiliului Județean Giurgiu din care vă rog să urmăriți  secvența cuprinsă între minutul 52:00 până la 1:08:30, fragment în care în afară de atenția acordată discuțiilor purtate să vizualizați foarte atent grimasele protagoniștilor care spun mai mult decât cuvintele:

Dacă executivul CJ Giurgiu respectă întocmai legea vis-a-vis de felul cum sunt gestionați banii publici când se execută lucrări de reabilitare pe drumurile județene și nu numai, pentru mine e clar că legile sunt foarte proaste deoarece după umila mea părere permit sifonarea banilor publici. Acestea erau legile care ar fi trebuit modificate în regim de urgență.  Dacă guvernului  îi pasă cumva de felul cum sunt gestionați banii din bugetul de stat trebuie să intervină rapid și să ia măsurile legale care se impun în atare situație.

I.C.MANDU


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *