Inaltarea Sfintei Cruci. Ce simbolizeaza Sfanta Cruce si ce NU trebuie sa mananci

Este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt. Data de 14 septembrie are o însemnătate aparte în inima oricărui credincios creștin. Și asta pentru că se sărbătorește Ziua Crucii sau, Înălțarea Sfintei Cruci.

Înălțarea Sfintei Cruci se serbează cu post, pentru ca ea ne aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului, potrivit creștinortodox.ro.

Înălțarea Sfintei Cruci: Tradiții și obiceiuri

În popor, această sărbătoare se mai numește și Ziua Crucii și este considerată data ce vestește sfârșitul verii și începutul toamnei. Conform tradiției populare, de ziua Crucii se închide pământul, care ia cu sine insectele, reptilele și plantele ce au fost lăsate la lumină în primăvară.

În aceasta zi, preotul sfințește via și butoaiele de vin, pentru ca și în viitor gospodarul să se bucure de o recoltă bogată. Strugurii din ultima tufă de vie nu trebuie culeși astăzi.
Ei trebuie păstrați ca ofrandă pentru păsările cerului și de aceea se numesc, în limbaj popular, strugurii lui Dumnezeu. În serile culesului, podgorenii fac focuri din viță uscată, în jurul cărora petrec cu mâncare, băutură și muzică.

Pe 14 septembrie, la biserica se sfințesc busuiocul, menta, maghiranul și cimbru, considerate plante magice. Acestea îi apără pe credincioși de diverse boli, dar veghează și asupra păsărilor și animalelor din ogradă.

Monedele sfințite în aceasta zi, păstrate în portofel, alături de o cruciuliță aduc belșug și spor în muncă.
De asemenea, se spune că nu este bine să se mănânce usturoi, nuci, prune și peștele. Este recomandat să se țină post negru, aspru, pentru vindecarea sufletului și a trupului.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *