Guvernul amana pana la sfarsitul lui 2017 acordarea de premii, tichete cadou, tichete de masa si vouchere de vacanta

Guvernul amână până la sfârșitul lui 2017 acordarea unor drepturi salariale şi de altă natură de care ar trebui să beneficieze personalul din sectorul bugetar, precum premii, tichete cadou, tichete de masă, vouchere de vacanţă etc.

Potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), printre măsurile cuprinse în Ordonanţa 99 se numără suspendarea acordării de premii, tichete cadou, tichete de masă, vouchere de vacanţă, ajutoare/indemnizaţii la ieşirea la pensie/trecerea în rezervă; menţinerea la nivelul în plată a unor indemnizaţii acordate pentru anumite categorii de beneficiari (indemnizaţiile prevăzute de Decretul Lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, indemnizaţii academicieni şi urmaşii acestora etc.); prorogarea aplicării unor prevederi din domeniul învăţământului, printre care şi cea referitoare la acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din clasele I – IV din învăţământul de stat şi confesional, până la 1 ianuarie 2018 etc.

Totodată, potrivit proiectului Ministerului de Finanțe, „se propune ca începând cu 1 martie 2017 drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar să se menţină la nivelul în plată stabilit pentru luna februarie 2017. ”Salariile stabilite pentru luna februarie 2017 includ majorările salariale aprobate prin Legea nr. 250/2016 pentru personalul din învăţământ, sănătate şi asistenţă socială, precum şi majorările salariale aprobate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 2/2017 pentru personalul din administraţia locală şi personalul din instituţiile publice de spectacole sau concerte”, se mai arată în proiect.

Potrivit proiectului, personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor beneficiază, începând cu luna august, de plata celei de-a doua tranşe de 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit/salariului de merit în plată la nivelul anului 2009, conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015, cu modificările şi completările ulterioare, se subliniază în documentul citat.

„Construcţia bugetară pentru anul 2017 trebuie să respecte anumite reguli în ceea ce priveşte deficitul bugetar, instituite prin reglementări europene. Una dintre acestea vizează nivelul Deficitului bugetar contabil calculat potrivit metodologiei Sistemului European de Conturi (deficit ESA), care trebuie să nu depăşească 3% din PIB. (…) În vederea respectării acestei reguli şi având în vedere necesitatea elaborării în regim de urgenţă a proiectului de buget, este necesară aprobarea în regim de urgenţă a unui set de măsuri fiscal-bugetare a căror aplicare asigură menţinerea în anul 2017 a unei ţinte de deficit în conformitate cu reglementări europene”, se menţionează în nota de fundamentare a actului normativ.

sursa libertatea.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *