Framantarile unui primar …

Framantarile unui primar …

În conferinţa de săptămâma trecută, primarul comunei Malu şi vicepreşedinte al organizaţiei  judeţene ALDE Giurgiu, Eugen Şoavă a atacat în mod direct birocraţia excesivă în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene. Mai mult decât atât Eugen Şoavă a vorbit şi despre funcţinarii din eşalonul doi al Ministerului Fondurilor Europene care se pare că fac eforturi supraomeneşti ca să împiedice absorbţia fondurilor europene.

Ca să exemplifice cele afirmate, edilul comunei Malu vorbeşte despre un proiect POR  pe „Infrastructura Mare” , proiect prin care se urmărea construirea unui centru integral pentru bătrâni. Un centru a cărui valoare se ridica la aproximativ 800 de mii de euro. Proiectul  a fost respins dintr-un motiv care nouă cel puţin ni se pare de-a dreptul hilar. Motivul invocat de o doamnă director general este acela că nu a fost depus la proiect copia actului de identitate al reprezentantului legal al primăriei Malu.  În zadar a încercat să-i explice primarul că la dosar există cele trei declaraţii date pe proprie răspundere 164, 165 şi 167  în care spune că „ subsemnatul Eugen Şoavă, posesor al C.I. seria, cod numeric personal, declar pe propria răspundere că îmi asum sancţiunile … „

În zadar i-a mai spus că la dosar există inclusiv hotărârea judecătorească prin care se recunoaşte că Eugen Şoavă este primarul de drept şi de fapt al UAT Malu, degeaba şi-a răcit gura. Doamna nu şi nu, pentru că vezi doamne ghidul de îndrumare cere  să fi fost depusă copia după C.I. odată cu dosarul şi nu se mai admit depuneri de documente ulterior. În final primarul a mai încercat să-i explice „minunatei” doamne director general cum că respectivul ghid nu are valoare ca şi lege odată ce nu este publicat în Monitorul Oficial. Ca şi concluzie  primăria Malu pierde 800 de mii de euro, bani proveniţi din fonduri europene din cauza unui funcţionar mult prea zelos, ba chiar bănuitor de zelos … Sau poate că primarul de la Malu a intrat la ditamai directoreasa generală cu buzunarele goale. Ce bine ar fi fost dacă ar fi avut inspiraţia să-şi umple buzunarele cu hârtie igienică, că prea constipată la minte mai este directoreasa noastră …

Un al doilea proiect eşuat este cel prin PNDR „ Infrastructura de exploatare agricolă” , proiect prin care UAT Malu intenţiona să construiască un drum de exploatare agricolă în lungime de 11 Km care să lege comuna Malu de comuna Gogoşari. Ei bine, în sudul ţării, spre deosebire de restul ţării  se solicită ca din proiect să facă parte şi o persoană non agricolă care să aibă sediul social pe drumul agricol ce se intenţionează a fi construit. Din punctul de vedere al primarului, şi pe bună dreptate, această solicitare expresă pentru sudul ţării pare mai de grabă o discriminare, o rea intenţie. Ce agent economic non agricol îşi face firmă cu sediul social în mijlocul câmpului. O ABERAŢIE. Sau poate există o strategie a unora ca sudul ţării să rămână subdezvoltat.

În final primarul Eugen Şoavă a vorbit despre cele 6 proiecte pe care din păcate nu le mai poate gestiona, explicând totodată şi de ce: „ Noi, la nivelul nostru de UAT cheltuim bani pentru SF-uri, pentru avize, pentru acorduri, bani pe care-i cheltuim în van … „  

Dacă nu ar fi de plâns această situaţie cu care se confruntă majoritatea primarilor din judeţ, dar nu au curajul să şi spună cu ce se confruntă, ar fi de râs. Este inacceptabil să faci parte dintr-o coaliţie de guvernare, să ai la îndemână toate pârghiile posibile ca să pui în practică tot ce este necesar pentru a putea accesa fonduri europene şi în loc să faci acest lucru tu, coaliţie de guvernare cu majoritate absolută, tu îngreunezi accesarea fondurilor europene prin trântorii din eşaloanele doi şi trei ce au salari de mii de euro. Este inadmisibil, este incredibil cum reuşim ne furăm căciula singuri.

 I.C.MANDU

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *