Festivalul Judetean din Giurgiu „ Sezatoarea” a ajuns la cea de-a XIV a editie

În data de 10 martie Căminul Cultural din comuna Oinacu a fost gazda celei de-a XIV a ediţie a unui act tradiţional autentic intitulat  generic „Şezătoarea” , act cultural desfăşurat sub egida Centrului  Cultural  Judeţean  pentru  Conservarea şi Promovarea Culturii  Tradiţionale  Giurgiu.

La şezătoare au participat  peste 30 de persoane din localitate cu vârste cuprinse între 8 şi 70 de ani. Într-un autentic decor ţărănesc tipic locuitorilor din comuna Oinacu  realizat  de către referentul Pencea Petruţa care a înnobilat  încăperea cu ştergare, macate, costume populare, feţe de pernă, feţe de masă, nelipsind  din decor obiectele tradiţionale de uz gospodăresc cum ar fi masă, copaie, scaune, oale, străchini, obiecte care ne duc cu gândul spre copilăria multora dintre noi.

142125011037081094 (1)

Şi pentru ca şezătoare să respecte întru totul tradiţia, participanţii au ţesut, cusut, împletit,  îndrugat, au curăţat porumb şi cum îi stă bine la orice şezătoare s-a ciocnit câte-o oală de vin după ce în prealabil şi-au pus burta la cale cu bucatele tradiţionale puse din belşug pe masă. Glumele şi povestirile pline de haz spuse de nea Gheorghe, răspunsurile înţepate date de câte o femeie mai în vârstă la glumele mai deocheate ale lui nea Gheorghe au reuşit să facă un arc peste timp încât participanţii  păreau desprinşi din povestirile lui Ion Creangă, numai că personajele erau de aici, din Lunca Dunării.  Nea Gheorghe Presica ca să încălzească şi mai abitir atmosfera punea mâna pe nelipsitul său acordeon şi tinerii participanţi  încingeau o horă de jucau până şi babele aşazate pe scaune trăgând din când în când câte un chiot în amintirea vremurilor  când ele erau cele care puneau pe jar inimile tineriilor  flăcăi aflaţi la horă-n sat.

După cum spunea doamna profesor Carmen Mihaela Peţanca, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Giurgiu până pe date de 15 aprilie astfel de evenimente se vor desfăşura în mai multe localităţi din judeţul Giurgiu.  

I.C.MANDU

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *