FENOMENUL LACURILOR CARE DISPAR

Oamenii de știință americani au reușit să rezolve enigma lacurilor din Groenlanda care dispar. Anul trecut, s-a observat că lacurile formate de apa topita a ghețarilor, aflate pe calota din Groenlanda, dispar cu o viteza fulgerătoare.

 Cercetătorii americani au anunțat că au aflat ce provoacă bizarul fenomen și această descoperire îi poate ajuta să prevadă creșterea nivelului mărilor pe întreg globul, scrie Reuters, citat de ziare.com.

Prin puțurile verticale din calota glaciara se scurge apa până ajunge sub unele părți ale ghețarului, pe care le ridică. Acest fenomen provoacă crăpături sub așa-zisele lacuri supra-glaciare, care pot scurge toată apa lacului în doar câteva zile, susțin cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology-Woods Hole Oceanographic Institution (MIT/WHOI).

Scurgerea lacurilor poate accelera creșterea nivelului apei oceanelor, prin injectarea rapida de volume mari de apa în ocean și facilitarea îndepărtării gheții de mal.

Studiul demonstrează că doar lacurile aflate la altitudini mai mici și mai calde pe calota glaciara, unde sunt prevalente puțurile verticale, sunt vulnerabile la acest fenomen.

Anul trecut, două lacuri de pe calota glaciara a Groenlandei, care au conținut miliarde de litri de apa, au dispărut pe neașteptate, spre surprinderea cercetătorilor.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *