Fenomenul lacurilor care dispar. Misterul a fost dezegat de oamenii de stiinta

Oamenii de stiinta americani au reusit sa rezolve enigma lacurilor din Groenlanda care dispar. Anul trecut, s-a observat ca lacurile formate de apa topita a ghetarilor, aflate pe calota din Groenlanda, dispar cu o viteza fulgeratoare.

 Cercetatorii americani au anuntat ca au aflat ce provoaca bizarul fenomen si aceasta descoperire ii poate ajuta sa prevada cresterea nivelului marilor pe intreg globul, scrie Reuters, citatd e ziare.com.

Prin puturile verticale din calota glaciara se scurge apa pana ajunge sub unele parti ale ghetarului, pe care le ridica. Acest fenomen provoaca crapaturi sub asa-zisele lacuri supra-glaciare, care pot scurge toata apa lacului in doar cateva zile, sustin cercetatorii de la Massachusetts Institute of Technology-Woods Hole Oceanographic Institution (MIT/WHOI).

Scurgerea lacurilor poate accelera cresterea nivelului apei oceanelor, prin injectarea rapida de volume mari de apa in ocean si facilitarea indepartarii ghetii de mal.

Studiul demonstreaza ca doar lacurile aflate la altitudini mai mici si mai calde pe calota glaciara, unde sunt prevalente puturile verticale, sunt vulnerabile la acest fenomen.

Anul trecut, doua lacuri de pe calota glaciara a Groenlandei, care au continut miliarde de litri de apa, au disparut pe neasteptate, spre surprinderea cercetatorilor.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *