EXCLUSIV ! Ancheta de la Penitenciarul Giurgiu vizeaza agresiuni din partea gardienilor, dar si din partea detinutilor

Anchetă penală la Penitenciarul Giurgiu. Administraţia Naţională a Penitenciarelor a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu în legătură cu agresiuni comise de personalul închisorii asupra deţinuţilor.

În urma verificărilor făcută la Penitenciarul Giurgiu s-a constat că „au existat derapaje de natură penală din partea personalului” unităţii de detenţie, iar din acest motiv au fost sesizate organele de anchetă, scrie Mediafax.

Patru deținuți au acuzat faptul că, în timpul protestului din luna iulie, au fost bătuţi de angajaţi ai închisorii, agresiuni la care ar fi luat parte şi persoane din conducerea penitenciarului. Deținuții mai susțin că li s-ar fi reproșat faptul că i-au instigat pe alți deținuți să participe la protest, iar conducerea penitenciarului le-ar fi ordonat mascaților să-i bată cu bestialitate. Imediat după presupusa agresiune, cei patru au fost transferaţi la alte închisori din ţară. Protestele de la Penitenciarul Giurgiu au fost urmate de acțiuni similare în mai multe închisori din țară.

Pe de altă parte, comisarul Bogdan Roșu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Giurgiu, a recunoscut că s-a făcut o plângere la Parchetul Judecătoriei Giurgiu, însă ne-a precizat că sesizarea nu vizează doar fapte comise de personalul unității. „Sesizarea penitenciarului vizează toate faptele și împrejurările care au dus la revolta deținuților din luna iulie, fapte care s-au continuat până la încheierea protestului. Plângerea nu avea în vedere doar fapte ale personalului penitenciarului, ci și pe ale celor care au pornit revolta”, ne-a transmis Bogdan Roșu.

Alți reprezentanți ai Administrației Naționale a Penitenciarului ne-au explicat că în datele trimise procurorilor Parchetului Tribunalului Giurgiu sunt atât date referitoare la agresiunile deținuților comise în timpul revoltelor, cât și mărturii ale condamnaților privitoare la agresiuni suferite din partea personalului închisorii. Anchetatorii vor stabili, dacă deținuții au fost cu adevărat bătuți de gardieni, așa cum și-au motivat aceștia acțiunile violente din timpul revoltelor din iulie.

Sursa libertatea.ro 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *