Dupa Ponta, potopul!

Dupa Ponta, potopul!

Replicile şi modul în care se poartă sunt ultimele zbateri ale balaurului cu şapte capete – corupţia instituţională ajunsă la o formă extremă, unde tai un cap şi răsar alte trei. Rareori a fost România atât de vulnerabilă aşa cum este acum, din cauza unor personaje ca Victor Ponta şi Sebastian Ghiţă. Uitaţi-vă la ei.

 

Premierul în funcţie şi prietenul său de pahar din Dubai, Sebastian Ghiţă sunt expresia răului în politică şi business-ul românesc din ultimii 25 de ani. Două mutaţii genetice ale României ultimelor decenii, doi oameni care întruchipează aberaţii de comportament ale lupilor tineri veniţi să ne conducă. 
 
Guvernul s-a trezit, în 2012, având în frunte un mincinos dovedit, cu un titlu de doctor obţinut prin plagiat pe sistemul „copy/paste”, verdict dat de două comisii de examinare. Acest politician a livrat neadevăr după neadevăr, a sfidat un popor şi a încercat să întoarcă ţara din drum după 25 de ani de libertate. 
 
A acaparat aproape toată media, i-a „executat” pe toţi cei care au avut curajul să i se opună, i-a împiedicat pe românii din afara graniţelor să voteze. Şi-a sărbătorit ziua de naştere în stil nord coreean pe stadion, cu zeci de mii de oameni la picioare, le-a indicat, zâmbind procurorilor cum să deblocheze conturile LukOil. A îmbrăţişat discursul religios aproape fundamentalist în campania electorală, atacându-l pe adversarul său pentru că nu e ortodox şi are origini străine. 
 
Ziua de 16 noiembrie 2014 i-a arătat faptul că România este cu mult înaintea tacticilor puse cap la cap în subteranele partidelor de către echipele de consilieri, ai căror „analişti” au rămas în logica anilor ’90.
 
Bunul sau prieten, alături de care a suferit prin cluburile din Dubai după pierderea alegerilor se dovedeşte, în aceste zile, a fi un corp străin crescut de niciunde, extrem de periculos, ca o boală care apare prin surprindere şi pune stăpânire pe tot organismul aparent sănătos. Sebastian Aurelian Ghiţă era, în urmă cu aproape un deceniu, un „tânăr om de afaceri”, un model, un om care făcea business curat, stârnind admiraţie: iată cum un băiat cu şcoală fără mentalităţi de neocomunist face softuri şi primeşte recunoaşterea naţională şi internaţională. Deci se poate. 
 
Toate bune şi frumoase până când lăcomia şi setea maladivă de putere i-au arătat adevărată faţă. De fapt, Sebi Ghiţă era un mutant al afacerilor cu statul, amestecate cu politică la nivel înalt, în anturajul celui mai puternic om al ţării. Cu acces la informaţie clasificată, parlamentar şi membru în comisia de control a SRI, cu toate pârghiile care să îl ajute să îşi pună apropiaţii în funcţii, să câştige licitaţii, să ceară comisioane şi să impună teamă. Cu o televiziune pe care o controlează pe faţă şi cu una ghidată din umbră. Cu o declaraţie de avere care stârneşte fiori pe şira spinării şi – în fine- cu un comportament de afacerist mafiot ucrainean.

Ce lasă în urmă Victor Ponta aduce cu un pârjol naţional. Se agăţă de scaunul de premier îngropând investiţiile şi aruncând banii cu nemiluita în toate direcţiile. De afară se vede o Românie blocată politic şi administrativ, incapabilă să îndepărteze de la vârful puterii un individ acuzat de fapte asimilate corupţiei, evaziune fiscală şi spălare de bani, înconjurat de corupţi până şi în familie, care fuge de justiţie în Baku şi Istanbul. 
 
Dar ceea ce lasă partenerul său de distracţie din Dubai în urmă este chiar şi mai grav. Vidul rămas după ieşirea din scenă a firmelor umflate cu pompa din licitaţii şi lucrări pe banii de la stat va fi foarte repede umplut de companii puternice din afara graniţelor. Acestea vor lua partea leului şi poate vor lăsa nişte firimituri industriei locale de IT, prin subcontractare. 
 
Reprezentanţii statului slab care l-au lăsat pe Sebastian Ghiţă să aibă atât de multă putere, sufocând concurenţa naturală, sunt şi cei care ar trebui să răspundă. România are probleme cu fondurile de la UE şi din cauza combinaţiilor lui Sebastian Ghiţă şi Iulian Herţanu, cumnatul premierului. În anii care vin, dacă nu cresc repede alte firme în IT, România va suferi adevărata hemoragie a banilor din ramura de înaltă tehnologie. 
 
România este un exemplu despre cum corupţia pe toate straturile societăţii, dar mai ales cea de la cel mai înalt vârf, poate face o economie vulnerabilă. Rămâne, după aceste tinere vlăstare ale politicii, o gaură făcută de LukOil în valoare de 2 miliarde de euro, probleme mari cu bugetele de la UE, fonduri mari aruncate în consum fără discernământ, investiţii la pământ, o rată a şomajului în creştere şi o zonă monopolizată în IT care va cădea pradă jucătorilor de afară.

Guvernarea lui Ponta, aparent ok în cifre, va avea efecte greu de cuantificat acum pentru economia ţării şi pentru securitatea ei. Fiecare zi în care aceste personaje sunt acolo, în frunte, ne va costa imens de mult. Cât despre lecţii, instituţiile statului şi societatea civilă trebuie să aibă grijă ca niciodată să nu mai lase astfel de indivizi să acceadă atât de sus şi să devină atât de puternici, bogaţi şi în poziţie de monopol. 

de Alex LIVADARU

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *