Doua cutremure in Romania dupa valul de seisme din Italia

Doua seisme au avut loc și în România noaptea trecută, la scurt timp după ce Italia a fost lovită de un val de cutremure.

Primul seism a avut loc la ora 01:07, în județul Buzău, a avut magnitudinea de 3,5 grade pe scara Richter, la o adâncime de 141 km. Al cutremur a avut 2,7 grade pe pe scara Richter și a fost înregistrare de aparate la ora 03:42, în județul Buzău, la o adâncime de 142 km.

Cel mai puternic cutremur din ultima perioadă a fost înregistrat pe 24 septembrie în Vrancea şi a avut o magnitudine de 5,3 pe scara Richter, după ce iniţial fusese estimată la 6 şi apoi la 5,6. Seismul a fost resimţit atunci în Capitală, dar şi în multe oraşe din ţară.

 

Ce trebuie să facem în caz de cutremur

Iată recomandările specialiștilor din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență pentru cazul în care cutremurul vă surprinde în casă:

  • Rămâneți în interior! După primele mişcări seismice, pot urma replici suficient de puternice pentru a provoca noi pagube. Oamenii se rănesc cel mai adesea atunci când intră sau ies din clădire.
  • Aşezaţi-vă sub o piesă de mobilier solidă sau sub o grindă de rezistenţă. Sau acoperiţi-vă faţa şi capul cu braţele încrucişate şi aşezaţi-vă într-un colţ interior al încăperii.
  • Nu fugiţi pe scări. Scările sunt foarte sensibile în caz de cutremur, iar coborârea sub efectul oscilaţiilor seismice este foarte periculoasă.
  • Nu săriţi pe fereastră.
  • Nu folosiţi liftul. Dacă rămâneţi blocat în lift încercaţi să ieşiţi cât mai repede.
  • Îndepărtaţi-vă de oglinzi, ferestre, uşi şi pereţi exteriori, sobe sau mobilier înalt.
  • Nu vă aşezaţi sub lustre sau alte obiecte grele suspendate. Dacă dormiţi, aşteptaţi câteva momente pentru a vă orienta şi apoi încercaţi să vă deplasaţi către un loc sigur.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *