DNA cere ca detinutii sa nu mai fie eliberati conditionat daca nu platesc prejudiciul din dosar. Printre cei vizati: Ioan Niculae, Dan Voiculescu si Ioan Becali

Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat astăzi Parchetului de pe lângă ÎCCJ să aplice unitar legea, iar eliberările condiţionate să se facă doar după ce condamnaţii achită prejudiciul.

“Dispoziţiile din Codul Penal în vigoare prevăd în mod expres că, liberarea condiţionată poate fi dispusă dacă cel condamnat a executat fracţia(…)a îndeplinit integral obligaţiile civile. Considerate a fi mai severe aceste condiţii, nu sunt aplicate de către unele instanţe, nici în situaţia în care condamnarea definitivă s-a dispus prin aplicarea dispoziţiilor din noul cod penal, care la momentul condamnării reprezentau legea penală mai favorabilă. Aşa fiind, în astfel de situaţii, dispoziţiile Curţii Constituţionale privind aplicarea globală a legii penale mai favorabile, nu se mai regăsesc”, se arată într-o adresă a procurorului şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, care a fost transmisă vineri Parchetului de pe lângă ÎCCJ.

Printre cei care ar fi vizați de o astfel de formulă de aprobare a eliberării condiționatre se află: Dan Voiculescu, Ioan Niculae și Ioan Becali.

Direcţia Naţională Anticorupţie solicită ca eliberările condiţionate să nu se mai facă dacă persoana condamnată nu a achitat întreg prejudiciul din dosar. “Având în vedere cele expuse, vă solicităm să constataţi dacă problema de drept a primit o soluţionare diferită din partea instanţelor judecătoreşti şi justifică sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ca printr-o decizie obligatorie, să stabilească modul unitar de interpretare şi aplicare a dispoziţiilor legale” se mai arată în adresa DNA.

Sursa libertatea.ro

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *