Datornicii, executati mai greu! Bancile, obligate sa-si ajute mai mult clientii

Dacă băncile nu vor să fie mai tolerante cu datornicii, de bunăvoie, le obligă o directivă europeană. Acestora li se vor propune soluţii de restructurare sau refinanţare a creditelor restante, astfel încât oamenii să nu rămână fără locuinţe.

Băncile sunt obligate la concesii faţă de datornici, înainte de a trece la executarea silită

Băncile scot la vânzare tot mai multe apartamente ipotecate şi deja mii de români au fost sau sunt acum obligaţi să renunţe la ele. Până nu demult te puteai trezi foarte uşor că banca îţi scoate casa la vânzare.

Din acest an însă, Autoritatea Bancară Europeană impune băncilor “să exercite indulgenţă rezonabilă înainte de iniţierea procedurii de executare silită”.

Mai exact, noua directivă europeană prevede ca variante de ajutorare a clienţilor cu credite ipotecare refinanţarea, extinderea perioadei de returnare a împrumutului, amânarea plăţii ratelor şi reducerea dobânzii. Nu se aplică însă şi creditelor făcute înainte de martie 2016. Deci, pentru cei ajunşi deja în prag de executare silită, singura soluţie e negocierea cu băncile.

Sugestii cu privire la măsurile de executare silită:

  • Ar trebui să le fie interzis băncilor să deschidă proceduri judiciare împotriva clienţilor de bunăcredinţă care au intenţia să-şi achite datoriile sau să vândă creditele firmelor de recuperare creante;
  • Celor care au probleme să-şi achite creditele ipotecare ar trebui să li se permită să renegocieze contractul de credit, în vederea reducerii datoriei;
  • “Datio in solutum”, ca soluţie pentru cei care nu-şi mai pot achita ratele şi pot scăpa de datorie predând băncii imobilul ipotecat, dacă a fost convenit acest lucru cu banca;
  • Cei care au credite ipotecare garantate cu locuinţa proprie şi au ajuns într-o situaţie financiară dificilă ar trebui să beneficieze, la cerere, de reducerea sau anularea datoriei. Astfel de debitori ar trebui să beneficieze de o serie de garanţii, precum interzicerea vânzării locuinţei. (Sursa: bancherul.ro)

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *