Darius Vâlcov şi întâlnirile secrete din… cimitir

 Săptămâna trecută, mai exact joi 12 martie, scriam despre vizita ministrului de finanţe Darius Vâlcov la Giurgiu, vizită ce nu s-a dorit electorală sau altfel spus calmarea spiritelor, pentru că majoritatea primarilor din judeţ, conform unor informaţii venite pe surse, sunt profund nemulţumiţi  pentru că nu au primit ce li s-a promis în timpul campaniei electorale ce a avut loc cu ocazia alegerii preşedintelui României. Scopul declarat a fost acela că vizita are scop lucrativ, prin care excelenţa sa domnul ministru, trebuia să-i lumineze pe primari asupra modificărilor survenite în noul sau vechiul cod fiscal. Şi mai promitea domnul ministru crearea a fix 526 de mii de noi locuri de muncă, nici un loc de muncă în plus sau în minus. Ei bine şi după lumina adusă în minţile primarilor şi bucuria trăită aproape de extaz a oamenilor pentru noile locuri de muncă create cu siguranţă cel mai târziu la calendrele greceşti, ce ne-a fost dat urechilor să auzim şi ochilor să privim,  ministrul nostru avea întâlniri de taină. Unde credeţi oameni buni !! În cimitir, acolo unde liniştea-i deplină. Cum să nu atragem fonduri europene când avem credibilitatea în creştere ?  Dar numai că, creşterea credibilităţii României în Europa este o creştere  descendentă. Să ne mai întrebăm de ce ?  Nu ştiu dacă mai este cazul. Cum oare să fim priviţi altfel în afara graniţelor ţării când despre miniştrii noştrii pe mai toate canalele media internaţionale se spune că sunt nişte hoţi, corupţi până în măduva oaselor. Iată care sunt informaţiile de ultimă oră în ceea ce-l priveşte pe “menestrelul” de la finanţe.

 Referat DNA: Darius Vâlcov primea mita în pungi de plastic. Întâlniri secrete în cimitir

Informația apare în referatul procurorilor DNA cu propunerea de arestare pentru actualul primar al municipiului Slatina, Minel Prina, reținut pentru complicitate la trafic de influență, în dosarul în care a fost pus sub acuzare și ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov.

“Astfel, la momentul efectuării plăților de către Compania de Apă Olt, Vâlcov Darius se prezenta la sediul SC Tehnologica Radion, după ce îl suna în prealabil pe telefonul mobil aspecte confirmate de angajați. Remiterea sumelor de bani către Vâlcov s-a realizat în pungi de plastic în tranșe cuprinse între 400.000 și 1.000.000 de lei, proveniența banilor remiși fiind justificată de omul de afaceri ca fiind din vânzarea unor terenuri proprietate personală sau din retrageri în numerar din contul personal”, se arată în document.

Procurorii au constatat că omul de afaceri l-a contactat pe Darius Vâlcov, primar al municipiului Slatina la acea dată, căruia i-a propus ca în schimbul oferirii sprijinului constând în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA) conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări.

În urma acceptării propunerii făcute, firma sa a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului ”Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt”, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania de Apă Olt pentru următoarele lucrări: ”Reabilitare și extindere rețele de apă și canalizare în municipiul Slatina”, ”Reabilitare și extindere rețele de apă și canalizare în orașele Drăgănești-Olt și Piatra-Olt” și ”Reabilitare și extindere rețele de apă și canalizare în orașele Scornicești și Potcoava”.

“Astfel, în baza acestei înțelegeri, începând cu luna decembrie 2010, Darius Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei acestuia din București, unde a primit sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania de Apă Olt efectua plăți în contul SC Tehnologica Radion SRL”, au reținut anchetatorii.

Potrivit documentului, începând cu jumătatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente în cadrul firmei omul de afaceri nu a mai putut face plățile către Vâlcov, context în care acesta l-a pus în legătură cu viceprimarul Minel Prina care știa de înțelegere, hotărând, în scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, ca diferențele de bani neonorate să fie plătite de SC Tehnologica Radion către SC Plus Confort SRL, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu.

Astfel, arată DNA, banii s-au virat, pe baza acestei relații comerciale nereale, și în perioada 2010-2012, Darius Vâlcov primind o sumă cuprinsă între 1.500.000 — 2.000.000 euro, echivalentul în lei.

Preluat după realiataea .net


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *