Cum putem avea un procentaj mai bun la BAC, in viziunea primului edil …

Azi, 13 iulie am asistat la prima conferință de presă a primarului Barbu în noul mandat. Speram, credeam că domnul primar va aborda într-un mod total diferit problemele. Mi-aș fi dorit să văd un primar realist, pragmatic, a cărui principală preocupare să fie grija față de comunitatea pe care o păstorește. Dar … nu am văzut nimic din toate acestea. Ba dimpotrivă.  Primarul nostru a rămas neschimbat. Este inadmisibil să faci afirmația că trei licee din oraș trebuiesc desființate pentru a crește procentajul de promovabilitate!

De ce numai trei și nu le desființăm pe toate, ca să nu mai înregistrăm nici un eșec?  Afirmația dumnealui poate fi asemănată cu tăierea brațului stâng pentru că mai mult folosim  mâna dreaptă, în felul acesta facem economii. Nu mai consumăm pânză ca să mai facem încă o mânecă de cămașă, ca să nu mai vorbim de încă o mânecă pentru haină și încă o mânecă pentru palton. Îmi permit să-i spun distinsului domn primar că prima dată trebuie determinată cauza, ca să poți diminua efectul. Da  stimate domn primar!  Trebuie determinată cauza care generează de ani buni păstrarea ultimului loc în promovabilitatea examenului de maturitate din țară, loc ce se pare că învățământul giurgiuvean se chinuie să-l păstreze. Degeaba am schimbat inspectorul șef, după cum bine observați rezultatul este același.

După umila mea părere, nu inspectorul șef este cauza, cum nici profesorii, copiii sau părinții.  Rezultatul dezastruos din învățământul giurgiuvean este generat de  cei care conduc destinele orașului și județului nostru. ( nota red. Nu mă refer la noul președinte al consiliului județean care acum și-a început mandatul. Timpul ne va demonstra dacă va veni sau nu în sprijinul cetățenilor acestui județ ) Nu, nu copiii sunt vinovați. Ce îl poate determina pe un copil să pună mâna serios pe carte când vede că șmecherii dispun de sume fabuloase, ce îl poate determina pe un copil să învețe când îi vede pe copiii grangurilor politici ai căror pantofi de purtat la școală, nu cei cu care se duc la sindrofii, costă cât trei salarii ale unui biet profesor, ce îl poate determina pe un copil să învețe când neamuri de-ale lor au terminat facultatea și stau acasă pentru că nu beneficiază de aportul PCR –  Pile, Cunoștințe, Relații, în timp ce colegi de-ai lor ce treceau anul pe brânci,  pentru că sunt copiii cui  sunt,  imediat sunt angajați secretari de stat sau cine știe ce alte demnități publice. Ei bine domnilor, toate acestea însumate le crează copiilor noștri o stare de lehamite față de minunata societate în care trăim.

Părinții la rândul dumnealor nu au absolut nici o vină. Prinși de cotidianul nebunesc în care trăim, grija din ce în ce mai mare față de ziua de mâine, de asigurarea unui trai minim, fac ca părinți să nu mai aibă nici timpul , nici disponibilitatea psihică necesară ca să relaționeze cu propriul copil. Nu pot fi părinții condamnați de neglijență în ceea ce privește educația. Societatea în care trăim este singura vinovată, care a reușit să creeze astfel de carențe ce nu mai pot fi controlate.

Oricât de bine pregătiți ar fi profesorii, oricâtă bunăvoință ar avea, când copiii nu mai au chemare pentru carte, dumnealor chiar nu pot interveni. Mai mult decât atât, domniile lor se confruntă și cu un comportament coleric, irascibil venit din partea copiilor. Acest comportament este datorat faptului că copiii doresc să-și ascundă sensibilitatea  sub masca lui Gigi Duru, al cărui comportament încearcă să-l copieze . Fac acest lucru deoarece doresc să-și creeze un echilibru interior între starea precară de acasă și  frustrările pe care le au față de ceilalți copii avuți. Ei bine, acești factori duc la deviații comportamentale la copii încă de la vârste foarte fragede, devenind irascibili, afișând o stare permanentă de nervozitate, ceea ce duce spre un teribilism excentric. Ca să nu mai vorbim de salariile de mizerie pe care le primesc profesorii…

Pentru schimbarea acestei stări de fapt care ne duce spre involuție, domnilor conducători nu trebuie decât să creați locuri de muncă. Dar atenție stimabililor!  Locuri de muncă  bine plătite.  Nu desființarea liceelor este soluția, cu toate că dumneavostră nu aveți competențe în acest sens. Dar nu exclud posibilitatea să reușiți acest lucru. Este foarte ușor să demolați ceea ce înaintașii dumneavoastră au construit. La întrebarea pe care v-am pus-o vis-a vis de ce se va întâmpla cu profesorii ale căror catedre se vor desființa în eventualitatea în care demersul dumneavoastră  va avea sorți de izbândă, răspunsul pe care l-ați dat, chiar nu mai suportă nici un comentariu: „ Da ce,  atunci când s-au desființat inteprinderi pe ingineri,  pe maiștri i-a întrebat cineva …”

Cel de-al doilea subiect abordat de domnul primar Barbu a făcut referire la intenția domniei sale de a-i scote la muncă pe cei care beneficiază de hrană prin cantina socială. Mai exact,  oamenii năpăstuiți să efectueze 50 de ore muncă în folosul comunității. Convins fiind că sunt foarte puțini cei care vor acceptă să facă muncă în folosul comunității, primarul a previzionat că se va reduce substanțial numărul porțiilor de mâncare,  ceea ce va duce implicit la reducerea personalului care-și desfășoară activitatea în cadrul cantinei. L-am întrebat pe domnul primar cum va soluționa problema copiilor care sunt înregistrați la cantină. Răspunsul primarului  m-a lăsat fără replică. „ … vor munci părinții în locul copiilor …”  Ceea ce înseamnă că o familie cu 6 copii va  trebui să execute 300 de ore muncă în folosul comunității!

Ce probabil nu știe domnul primar, legea 208, lege care se referă la cantinele sociale  se adresează bătrânilor cu pensii mici și copiilor. În condițiile date, pe cine intenționați dumneavoastră  domnule primar să scoteți la munca  în folosul comunității? Bătrânii și copii !!! Mai există o categorie defavorizată care beneficază de ajutor social sub formă de bani. M-aș mira ca cei care beneficiază de bani ca jutor social să beneficeze și de cantină, cu atât mai mult cu cât cei care beneficiază de bani, știu că efectuează deja muncă în folosul comunității.

Domnule primar  luați exemplu de modul cum se procedează în țările civilizate în astfel de situații, doar nu vreți să credem că dumneavoastră aveți tendințe xenofobe.  Și nu uitați că există probabilitatea ca acești năpăstuiți ai sorții să fi fost principalii dumneavoastră votanți.  Sau poate ne-am întors cu sute de ani în urmă și eu nu știu, atunci când pentru o amărâtă de farfurie cu mâncare, o anumită categorie socială trebuia  să îndure cele mai urâte umilințe. Ne preocupă  grija câinilor comunitari pentru care din banii contribubililor sunt cheltuite sume deloc neglijabile, nu spun că acest lucru ar fi un lucru rău, numai că în continuare la secția de urgențe a spitalului județean vin copii și oameni maturi mușcați de câini. Dar ne cramponăm de o  de farfurie cu mâncare pe care o dăm unor oameni amărâți care au ajuns în halul acesta să fie nevoiți să-i umiliți domnia voastră datorită acestei minuate, dar prost înțelesă democrație! Datorită acestui sistem corupt  a cărui  unică preocupare este să se înbuibe ei și ai lor din ceva ce de drept nu li se cuvine. Sigura soluție ca țara noastră să scape de acești  hoți și să ne dea posibilitatea să sperăm  într-o viață demnă și fără umilințe este ANAF-ul și DNA-ul.

I.C.MANDU


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *