Cum isi face milioanele de euro deputatul PSD Sebastian Ghita, omul care oficial nu are nicio afacere

Cum isi face milioanele de euro deputatul PSD Sebastian Ghita, omul care oficial nu are nicio afacere

Deşi nu mai este implicat oficial în nicio companie, deputatul PSD Sebastian Ghiţă controlează afaceri de milioane de euro, bani proveniţi aproape exclusiv din contractele cu statul. Alături de Liviu Dragnea, Ghiţă este acum unul dintre pretendenţii preluării PSD în epoca post-Ponta, în eventualitatea în care acesta este ales preşedinte. Sebastian Ghiţă este de asemenea unul dintre principalii finanţatori ai PSD şi apropiatul premierului Victor Ponta.

Doar în 2013, firmele controlate de Ghiţă au câştigat contracte de peste 14 milioane de euro exclusiv de la stat, conform Hotnews. Fondator al corporaţiilor IT Asesoft şi Teamnet, care s-au dezvoltat cu precădere datorită contractelor cu statul, indiferent de guvernare, Sebastian Ghiţă s-a retras oficial din acţionariatul lor în 2011, iar treptat la fel au procedat şi rudele sale apropiate. O investigaţie Rise Project arată însă că după retragerea oficială a lui Ghiţă, întreaga platformă Asesoft a ajuns controlată de un offshore înregistrat în Cipru, la Limassol, controlat însă tot de Sebastian Ghiţă.

La vedere, corporaţia Asesoft este condusă de Cristian Anastasescu, cumnatul lui Sebastian Ghiţă – soţul Adinei, sora Mădălinei Ghiţă, soţia deputatului. În spate, offshore-ul Minasee Holdings din Cipru a fost cedat de Sebastian Ghiţă lui Sorin Adrian Chirilă, vărul soţiei sale, Mădălina.

La Teamnet, Ghiţă şi-a plasat foştii colegi de liceu Bogdan Padiu, Ion Ovidiu Traşcu şi Radu Nedelcu, iar la restul firmelor pe care le controla înainte de a deveni deputat – 2K Telecom, XOR IT, Grupul GIR, pe prieteni sau apropiaţi. Firmele respective rulează între ele banii câştigaţi din contractele publice, după cum a arătat Rise Project – 9,7 milioane de lei între Asesoft, Teamnet şi XOR IT, conform declaraţiilor fiscale depuse la ANAF.

Firmele controlate prin intermediari de Sebastian Ghiţă ţintesc nu doar banii statului român, ci şi cei europeni. Rise Project a arătat că Teamnet şi Asesoft au vărsat în conturile firmei Insoft Development & Consulting 3,7 milioane de lei. Firma este specializată pe consultanţă în proiecte finanţate din fonduri europene şi are contracte cu multe instituţii publice, precum consiliile judeţene Maramureş şi Giurgiu, Ministerul Educaţiei, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Radiodifuzunea Română. Cele mai importante contracte ale firmei finanţate de Sebastian Ghiţă au fost cu serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne, fosta „Doi şi-un sfert”, şi cu Autoritatea de Management a POS Mediu, din Ministerul Mediului. În cel din urmă contract, instituţia de stat a fost reprezentată de un fost salariat al Asesoft, a cărui soţie încă lucrează în corporaţia controlată de Ghiţă.

Prin intermediul unui fost asociat, Gabriel Anghel, poreclit „Ceaţă”, Sebastian Ghiţă controlează şi firma Glar Construct, implicată în cele mai bănoase afaceri cu deşeuri, precum decontaminarea navei Flaminia în portul Mangalia, refacerea batalului rafinăriei Lukoil din Ploieşti (afacere subcontractată de la Euroconstruct, firmă de construcţii apropiată de Elena Udrea şi Dorin Cocoş pe vremea guvernării PDL) sau preluarea deşeurilor de la rafinăriile Lukoil şi OMV Petrom.

Sebastian Ghiţă îşi are interesele reprezentate şi în rampele de gunoi din judeţul Prahova. Rise Project a arătat într-o investigaţie că rampele ecologice din Boldeşti Scăeni şi Vălenii de Munte, judeţul Prahova, sunt incluse într-un program local de management al deşeurilor, pus la punct de Mircea Cosma, baronul PSD de Prahova. Rampa de la Boldeşti a fost realizată, în principal, cu fonduri private. În acest punct sunt aduse deşeurile industriale ale rafinăriilor din întreaga regiune, dar şi reziduurile menajere din Ploieşti şi oraşele vecine. Rampa de la Văleni aparţine încă CJPh şi este o anexă a celei de la Boldeşti.

În prezent, compania care gestionează sistemul integrat de management al deşeurilor în Prahova este Vitalia Servicii Pentru Mediu SRL, administrată de un fost secretar de stat în guvernul Năstase şi parteneră de afaceri a firmei Glar Construct, firma deţinută în acte de prietenul „Ceaţă” al lui Sebastian Ghiţă. Ambele societăţi au conexiuni cu Sebastian Ghiţă, între ele existând plăţi şi încasări reciproce pe toată durata anului 2013.

Sebastian Ghiţă este de asemenea bun prieten cu Vlad Cosma, deputat PSD şi fiul baronului PSD de Prahova, Mircea Cosma, ambii urmăriţi penal pentru luare de mită, în dosarul privind contractele cu firmele de asfaltare şi construcţii din Prahova, care erau abonate la contractele de la CJ Prahova. Firma Glar Construct a fost implicată în afaceri şi tranzacţii cu o firmă din dosarul respectiv, asociată cu Vlad Cosma, conform investigaţiei Rise Project.

Sursa Gandul                                                              

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *