Cum au evoluat declaratiile lui Ponta despre condamnarea lui Dragnea. Ultima afirmatie: „Pai, normal ca nu e vinovat”

La ieşirea din sediul PSD, după şedinţa informală în care s-a amânat decizia în cazul Dragnea, premierul Ponta i-a spus unei simpatizante venită în curtea din Kiseleff despre Dragnea: ”normal că nu e vinovat”.

Prima reacţie a premierului Ponta după condamnarea lui Liviu Dragnea la un an de închisoare cu suspendare a venit la aproximativ câteva ore după anunţarea deciziei şi a fost făcută la sediul PSD. Victor Ponta a evitat să folosească formula: Dragnea nu este vinovat. 

„Am văzut decizia Curţii Supreme, este o decizie simbolică de condamnare din punct de vedere juridic a unei acţiuni politice, suspendarea preşedintelui Băsescu şi referendumul, practic a celor 7,4 milioane de români care au votat, şi a liderilor  domnul Dragnea are ghinionul de a fi singurul acuzat în dosar, decizia a fost luată de toţi liderii PSD, PNL şi un număr mare de parlamentari”, a fost prima poziţionare publică a lui Victor Ponta.

Sâmbătă, Victor Ponta şi Liviu Dragnea au mers împreună la Craiova şi Târgu Jiu pentru a participa la semnarea documentelor pentru două noi stadioane de fotbal. Premierul nu a ratat subiectul condamnării lui Liviu Dragnea. 

“Toţi suntem la fel de nevinovaţi. Mi se pare un lucru pe care orice om de bun-simţ, care nu e speriat de moarte că i se face şi lui un dosar, cred că îl gândeşte ca şi mine. Ok, am înţeles condamnarea lui Dragnea ca o condamnare a tuturor, a celor care l-am suspendat pe Băsescu, am făcut campanie pentru referendum, am votat. Dacă Dragnea se ducea şi îi lua preşedinţia de la Băsescu, să şi-o ducă el acasă, era normal, dar când vorbim de ceva ce am făcut toţi şi am făcut bine (…) Toţi mergem pe stradă şi îl luăm pe unul singur, toţi bem apă şi îl luăm pe unul singur”, a spus la Târgu Jiu Ponta. 

Luni, după şedinţa Biroului Permanent Naţional, care a amânat luarea unei decizii în cazul lui Liviu Dragnea, Victor Ponta a spus despre condamnarea lui Liviu Dragnea: „Păi normal că nu e vinovat”.

Ca o remarcă personală la declaraţiile domnului Ponta, preluate din Gândul . info,  se poate trage concluzia că justiţia în România nu funcţionează sau, afirmaţiile domnului Ponta şi a majorităţii liderilor PSD, care au făcut front comun în susţinerea domnului Liviu Dragnea, sunt mincinoase şi neavenite. Sincer, cred că nici una din cele două ipoteze nu trebuie să ne mire. Majoritatea dintre noi a observat că justiţia noastră originală are unităţi de măsură diferite pentru două speţe identice, una din speţe este condamnată la ani grei de temniţă, în timp ce cealaltă speţă este este condamnată doar cu suspendare. Singura diferenţă între cele două speţe constând  în cine şi cum se numeşte persoana judecată. În acest sens sunt nenumărate cazuri prezentate în media românească.  Referitor la cea de-a doua ipoteză sunt arhi cunoscute luările de poziţie ale PSD-ului în susţinerea unor personalităţi politice de marcă ale partidului, care au suferit condamnări sau urmau să fie deferiţi justiţiei, ceea ce ne facem să credem că în unele cazuri pentru PSD sunt mai importante persoanele politice membrii de partid, care chiar dacă s-a demonstrat cu probe in instanţă că au încălcat legea, pentru camarilla PSD, acest “amănunt minor” nu are nici o relevanţă. Important pentru dumnealor este ca prin toate mijloacele, inclusiv prin intimidare să influenţeze justiţia. Atunci despre ce stat de drept vorbesc dumnealor? Despre ce respectare a legalităţi tot fac afirmaţii în condiţiile în care dumnealor contestă o decizie definitivă şi irevocabilă  dată de o instanţă de judecată?  Dumnezeu să-I mai înţeleagă, pentru că eu unul nu pot, atâta timp cât prin afirmaţiile pe care le fac se contazic permanent. Cred că a sosit momentul  să spună clar dacă funcţionează sau nu funcţionează justiţia în România. Iar dacă da, atunci să nu mai combată niciodată deciziile instanţei, iar dacă nu, să ia măsurile care se impun pentru corijarea acestor inadvertenţe. Numai să se hotărăscă odată şi să nu-şi mai bată joc de inteligenţa noastră.

I.C.MANDU


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *