Coreea de Nord a lansat mai multe rachete in Marea Japoniei. Seulul cere desfasurarea rapida a sistemului antiracheta

Coreea de Nord a lansat luni mai multe rachete în Marea Japoniei, afirmă surse militare de la Seul ale agenției sud-coreene de presă Yonhap.

 Președintele interimar al Coreei de Sud, Hwang Kyo-ahn, a afirmat luni că sistemul american antirachetă THAAD ar trebui desfășurat cât mai rapid în țara sa, relatează Reuters.

În deschiderea lucrărilor Consiliului Național de Securitate sud-coreean, la scurt timp după ce Coreea de Nord a lansat patru rachete în Marea Japoniei, Hwang a declarat că THAAD (Terminal High Altitude Area Defense — apărare zonală terminală la mare altitudine, n. red.) ar reprezenta o modalitate de apărare împotriva amenințării nord-coreene.

Ministrul japonez al apărării, Tomomi Inada, a afirmat că trei din cele patru rachete au ajuns până în zona economică exclusivă a Japoniei, care se întinde între 300 și 500 de kilometri în largul coastelor arhipelagului nipon. 

Premierul japonez Shinzo Abe, citat de Reuters, a susținut că ar fi vorba de patru rachete, dintre care trei au ajuns în zona economică exclusivă a Japoniei. Guvernul de la Tokyo a înaintat un protest către Phenian, a precizat el.

Un purtător de cuvânt al executivului nipon a vorbit de “o amenințare gravă la adresa securității naționale”, dar a afirmat că potrivit primelor rapoarte nu au fost afectate nave sau avioane din zona respectivă.

Statul Major Interarme al Coreei de Sud a anunțat inițial, într-un mesaj text către Yonhap, că lansarea unei singure rachete a avut loc la ora locală 7.36 (n. red. — 1.06 ora României) de la baza Dongchang-ri pentru rachete cu rază lungă de acțiune, din apropierea graniței cu China. Ulterior, aceeași sursă a menționat mai multe rachete, fără a preciza numărul acestora.

Prima rachetă menționată, care a traversat Coreea de Nord și a căzut în Marea Japoniei, ar putea fi de tip balistic intercontinental, a afirmat un oficial militar din ministerul sud-coreean al apărării. Acest tip de rachetă ar putea ajunge până pe teritoriul american.

Potrivit Yonhap, lansarea pare a fi o reacție la manevrele militare comune ale Coreei de Sud și Statelor Unite, aflate în curs.

                                                             

sursa romaniatv.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *