Conu’ Maroiu … si reactiunea

În conferința de presă a PNL-ului giurgiuvean din 10 noiembrie alături de Marin Anton a fost și Marian Măroiu, președintele organizației municipale, care și-a structurat intervenția în două momente: unul patetico-lacrimogen și celălalt  moment  asemănător unui gladiator care intră în arenă doar cu ce l-a înzestrat mama natură.

”Aș dori să spun și eu câteva cuvinte despre administrația publică locală Giurgiu pentru că sunt președintele organizației municipale și mă interesează în mod deosebit ce se întâmplă cu orașul nostru.

Așa cum v-am mai spus cu ceva vreme în urmă, mărirea salariilor în administrația publică  a fost, după părerea mea o mare prostie atâta vreme cât fondul de salarii nu este acoperit de la guvern. Spun acest lucru pentru că ei săracii și-au făcut un buget la începutul anului,  acest lucru i-a lăsat practic cu fundul în baltă. Fondul de salarii depășește cu mult posibilitățile lor și este pentru prima oară în istoria primăriei Giurgiu când se blochează conturile, când oamenii riscă să nu-și mai ia salariile și de aici o întreagă tevatură,  inclusiv cu gunoiul. …

În această iarnă nu știu dacă vor mai putea susținute cheltuielile cu căldura. Părerea mea este că nu a făcut decât rău administrației publice afectând foarte grav investițiile. De curând am avut o discuție cu primarul Barbu care-mi spunea că trebuiau să-i vină sute de miliarde de la Guvernul României și dintr-o dată au dispărut. Nu mai vine nici un ban, ba din contră nu știu pe unde să scoată cămașa până la sfârșitul anului să plătească salariile.  Nu mai vorbim de investiții și toate celelalte.

Gigacaloria, după câte am înțeles, după 1 ianuarie nu va mai fi subvenționată de stat ci va rămâne doar ca primăria Giurgiu să suporte o eventuală subvenție. Nu știu de unde o să aibă primăria bani ca să subvenționeze gigacaloria, dar vor fi niște facturi în primăvară pe care cu siguranță marea majoritate a oamenilor nu vor putea să le plătească și atunci cu siguranță se vor debranșa și vor trece pe sistemul centralelor proprii de apartament. Nu vrem să fim fataliști, dar totuși politica aceasta a guvernului de a da cu o mână și a lua cu zece cred că nu face decât rău, mai ales în situația în care investițiile în municipiul Giurgiu, cât și în România sunt inexistente. Nu știu ce vom face anii care vin, dar tot împrumutându-ne de bani,  că și primăria Giurgiu s-a împrumutat și se împrumută miliarde, nu știu de unde o să putem să le rambursăm în anii care vin. Cel mai probabil din noi taxe și impozite. …

Am văzut de curând o conferință de presă a domnilor Bădălău și Mina care sunt doi ”experți” în reformă fiscală, care au spus că această reformă va aduce mai mulți bani în buzunarele românilor, dar întrebarea este în buzunarele căror români vor fi mai mulți bani? …”

După momentele de început ale conferinței de presă în care Marian Măroiu mai, mai că plânge de mila primarului cu lacrimi uscate, urmează partea a doua a discursului său în care îl atacă virulent și fără menajamente pe primarul Barbu și toate acestea se întâmplă după ce de la preluarea mandatului de președinte al organizației municipale Marian Măroiu și majoritatea consilierilor locali ai PNL se prezentau ca o continuare a vocii PSD-ului, un fel de cor fără variațiuni.

Așa cum spuneam sunt destule probleme în administrația locală, sunt oameni care se plâng de noile parcări,  care sunt o nebunie după părerea mea. Am și încercat să vorbesc cu domnul primar despre această problemă explicându-i că într-un oraș în care sunt foarte multe mașini și foarte puține locuri de parcare  să scoți la licitație locurile de parcare este o mare greșeală. Dar ceilalți ce vor face în condițiile în care locurile de parcare sunt limitate? Deja au început certurile între vecini se bat,  fac scandaluri, cei care au câștigat licitația cheamă poliția locală aproape în fiecare seară atunci când altcineva  le ocupă locurile de parcare.

Sunt o serie de probleme care trebuiesc rezolvate, dar poate le rezolvă  domnul primar, probabil când sa va întoarce, pentru că acum văd că  este plecat în Cuba, e la odihnă  în Cuba vreo două săptămâni. Nu o spun cu nici o răutate,  dar sunt foarte multe probleme care trebuiesc rezolvate și e bine să ne ocupăm de ele și mai puțin să umblăm prin lumea largă  pentru că oricum nu ne ajută nimeni.  Noi aici, acasă trebuie să facem ce este de făcut, banii  trebuie drămuiți pentru că sunt foarte puțini. Cred că ar trebui să se ocupe mai mult de primărie și mai puțin de vizite prin străinătate, de concedii, mai ales iarna. Concediile parcă sunt vara nu iarna. …

Consilierii locali nu au fost la ședința consiliului local din două motive:  Ședințele astea extraordinare au început să devină o modă la noi,  nu numai în primăria Giurgiu,  dar și la consiliul județean am văzut că se practică același lucru. De luni de zile se merge în acest mod  ceea ce după părerea mea nu este corect. Unul din motivele pentru care consilierii noștri locali nu s-au prezentat a fost acela că ședința a fost anunțată în scurt. Sunt cel puțin doi sau trei oameni care au programul de așa natură încât nu pot veni oricând la aceste ședințe extraordinare de consiliu.  Al doilea motiv constă în faptul că mi sa părut că nu este atât de urgent să faci o ședință ca să dai niște centrale termice la anumiți simpatizanți PSD.  Cred că am luat leapșa de multe ori cu chestia asta. Am zis:  Hai domne,  lasă să treacă, să facem ceea ce trebuie pentru municipiul Giurgiu, dar văd că au început lucrurile astea să se facă selectiv și cred că nu e cazul să mai participăm  la astfel de aberație tot timpul. Acestea au fost principalele motive pentru care consilierii locali PNL nu au participat la ședință. ”

Personal mi se par curioase aceste treceri de la o colaborare pe față cu PSD-ul ca mai apoi să treci  brusc, fără explicații în extrema cealaltă,  opozabilă cu prima și să-i aplici lovituri sub centură primarului. De regulă loviturile sub centură sunt penalizate de arbitru. Rămâne de văzut doar cine este de fapt și de drept arbitrul care stabilește regulile jocului.

Povestea cu neprezentarea consilierilor locali la ședința extraordinară,  cu tot respectul pentru cititori, este de-a dreptul hilară. Cosilierii locali PNL nu au fost prezenți la ședință pentru că se dau centrale termice numai simpatizanților PSD. Ce are sula cu prefectura!? Habar nu am. Ba dimpotrivă,  consilierii  PNL era musai să fie prezenți tocmai ca să ia act de această măsură injustă, așa cum reiese din daclarația lui Măroiu, să se bată pentru oamenii care i-au votat. Așa ce au făcut? Au pierdut prin neprezentare. De fapt nu ei au pierdut,  au pierdut oamenii care i-au votat, oameni a căror încredere a fost știrbită tocmai prin faptul că nu are cine să le reprezinte interesele în consiliul local.  

Sau adevărul legat de neprezentarea consilierilor locali la ședința extraordinară este cu totul altul ?  Sau poate aceste plângeri de milă și atacuri virulente nu sunt altceva decât un joc de gleznă prin care noi,  muritorii de rând ar trebui să credem că în sfârșit avem și opoziție fermă în Consiliul Local Giurgiu ?   Tataie săracul spunea: ” Frecții la un picior de lemn taică!  Indiferent de cine este la putere sau în opoziție și înainte și acum certurile dintre ei dispar ca un fum atunci când interesele lor personale se întretaie. Banul îi face și pe cei mai înverșunați opozanți să se transforme într-o clipită din cei mai aprigi dușmani în cei mai buni prieteni.  Da, da, banul este ochiul dracului ”

Și când te gândești câtă dreptate avea săracul tataie….

I.C.MANDU

 « (Previous News)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *